Karakašević: Uprkos svemu očekujemo odlične rezultate

Predsednik Stonoteniskog saveza Srbije Aleksandar Karakašević koji je pre par dana izabran za člana borda Svetske stonoteniske federacije kao predstavnik Evropske stonoteniske unije, gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i uz prisećanja na bogatu sportsku karijeru govorio i o trenutnoj situaciji u ovom sportu.

Izabrani ste na onlajn Generalnoj skupštini, šta za Srbiju znači da ima člana u bordu Svetske stonoteniske federacije?

„Moram da kažem da prvo to meni mnogo znači, jer prvi put sam nominovan i prvi put sam ušao u tu svetsku stonotenisku politiku. Izuzetno mi je drago, ne samo što sam ja izabran već zato što su svi bivši teniseri izabrani. To je izuzetno važno jer stoni tenis u poslednjih par godina nije na svetskom nivou na kome je nekad bio. Naravno, za nas je to izuzetno značajno jer ćemo imati informacije iz prve ruke, a i možemo dobiti domaćinstva raznih velikih takmičenja i turnira koji nam sada fale."

Šta će konkretno biti vaš posao i koliko to može da pomogne samom razvoju stonog tenisa u srbiji?

„Moj posao će biti da probam da promenim neke stvari jer smatram da je stoni tenis mnogo izgubio jer smo u poslednjih dvadeset gonima mnogo izmenjali pravila, čime smo više izgubili nego dobili. Azija je preuzela veliki primat i moj neki cilj, i svih koji smo izabrani, je da vratimo Evropu u poziciju da joj bude dobar konkurent. Od deset najboljih igrača sveta imamo i Brazilca a Evropljana nema ni jedan. I naravno, probaćemo i naš tenis da podignemo jer trenutno imamo pet olimpijaca. Mislim da niko drugi, pored Nemaca, nema toliko i mislim da je to nešto najbolje što je naš savez uradio u poslednjih dvadeset godina."

Srbija je kategorisana među dvadesetpet zemalja u svetu, odnosmo među petnaest u Evropi, šta zapravo to znači?

„Uprkos raznim pričama i povremenih nezadovoljstava, očito je i po ovome da naš savez dobro radi. Naravno bilo je tu i puno grešaka, ali su to sitne greške za koje se ponekad ljudi odmah hvataju i zanemaruju širu sliku koja je mnogo važnija u ovom trenutku.", istakao je Karakašević.

Na početku godine imali smo taj istorijski uspeh sa plasmanom na Olimpijske igre u Tokiju koje su na žalost pomerene, tj odložene zbog svega što se u svetu dešava sa pandemijom koronavirusa. Kako naši olimpijski predstavnici sada u ovim uslovima održavaju formu?

„Pa, ta sutuacija je poremetila svašta i to nije dobro. Ali na drugoj strani imamo i godinu dana više da se spremimo, ako se i tada bude igralo, jer ja sam i po tom pitanju nisam veliki optimista kako stvari stoje. Imamo odličnog mladog igrača koji se dokazao, tako da njemu jedna godina više mnogo znači. Otišao je da igra za najbolji klub trenutno u Evropi kod Slobodana Grujića i ima sve uslove da bude samo još bolji. Što se tiče ostalih igrača koji su u Srbiji, oni su trenutno prepušteni samima sebi i zbog trenutne situacije mi ne znamo ni kako pripreme možemo da napravimo, međutim za to još ima vremena. Ja se samo nadam da će se Olimpijske igre održati. Naš budžet je, moram da kažem, u odnosu na bilo koju evropsku zemlju je smejurija."

Sami ste rekli da ste želeli da na Olimpijskim igrama odigrate miks dubl sa Izabelom Lupulesku i da se sa medaljom oprostite i od Evropskih prvenstava iduće godine kada slavite 30 godina od svog prvog nastupa ali je ova situacija sve izmenila. Koji je sada novi plan?

„Zbog sveča što se desilo ja sam produžio za godinu dana profesionalnu karijeru i igraću prvu Bundes lligu posle 6-7 godina, što mi je velika čast i zadovoljstvo. U našoj zemlji prvo što što me pitaju je ti još igraš, a u inostranstvu su svi oduševljeni što igam sa 45 godina. Ja još igram na nekom nivou od pre 15 godina i mogu da iznenadim skoro sve igrače u Evropi, tako da sam prolongirao karijeru za ovu godinu. Planiram oproštaj od karijere naredne godine ako se bude igrala ta Evropska liga u Beogradu naredne godine i to će biti moja poslednja profesionalna godina."

Koliko vam je potrebno da se vratite u formu posle ove pauze koju je izazvalo koronavirus?

„Nije lako obzirom da smo imali pet meseci pauze i da je jako teško jer se ne zna do kada će sve trajati. Ali dobro, iskustvo je tu i meni je najvažnije da sam zdav i da me ništa ne boli."

Već ste pomenuli da se stonitenis mnogo promenio, ali ste izjavili i da vam ne prijaju te promene, pre svega zamenjene su loptice i slično.

„Pa sve je promenjeno. Bukvalno je sve izmenjeno, sva pravila od 91. a od 2000. sve drugo. Sad je stoni tenis, recimo, izgubio rotaciju po čemu je bio najpoznatiji, a onda su počeli da prave nove materijale, nove gume... Mnogo je teže igraču od 40 godina da se prilagodi svim promenama nego nekome sa 17."

Kada putujete za Nemačku?

„U petak. Prvi meč igram u nedelju."

Punite 45 godina devetog decembra, šta bi drugačije?

„Verujte ne bih ništa. Imao sam predivnu karijeru i naravno da je moglo možda i bolje... No da se ne vraćamo u istoriju, rođeni smo i igrali u vreme sankcija, pet godina smo putovali preko Budimpešte, putovali po 25 sati, spavali na aerodromima...Što mnogi ne mogu da razumeju, ali to su stvari koje su u mnogome odredile našu karijeru. U kakvim smo uslovima igrali te turnire, mi smo napravili naš maksimum."

Predsednik Stonoteniskog saveza Aleksandar Karakašević govorio je i o svojoj bogatoj karijeri i osvajanju medalja, prisećajući se anegdota i susreta sa brojnim domaćim i stranim igračima.

Na kraju razgovora je Karakašević je istakao da imamo mnogo mladih zainteresovanih za stoni tenis, da treba uraditi sve kako bi dobili što više novih mladih igrača. Posebno je istakao da imamo mladu žensku ekipu koja će uz dobar rad u naredne četiri godine sigurno postići izvanredne rezultate.
 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара