Obrenovac domaćin prolaznog cilja na trci Beograd – Banjaluka

Opština Obrenovac biće domaćin prvog prolaznog cilja na ovogodišnjoj 14. međunarodnoj biciklističkoj trci Brograd - Banjaluka. Karavan sa 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja proćiće 4. septembra kroz sam centar Obrenovca, glavnom ulicom Miloša Obrenovića pored gradskog trga, i nastaviće trku ka Šapcu i Bijeljini gde će biti i cilj prve etape u Republici Srpskoj.

Obrenovac će tako i 14. put dočekati bicikliste iz celog sveta na jednoj od najznačajnijih trka u ovom delu Evrope – od Beograda do Banjaluke.

Trka Beograd – Banjaluka nalazi se u prvoj kategoriji Svetske biciklističke Federacije, a nastup je prvi put prijavila i jedna profesionalna ekipa iz Španije – Kaha Rural. Pored Španaca, centralim gradskim ulicama Obrenovca voziće i takmičari iz Francuske, Nemačke, Belgije, Holandije, timovi iz Kine i Kambodže, kao i dve ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država.

Među učesnicima će biti i kompletna reprezentacija Srbije, a naša zemlja ove godine uzda se u dva profesionalca – Veljka Stojnića i Dušana Rajovića.

Obrenovac nesumnjivo postaje pravi biciklistički centar, kako za profesionalne vozače, tako i za rekreativce, čemu u prilog govori činjenica da je u Obrenovcu u prethodnih nekoliko godina izgrađeno više od 10 kilometara uređenih biciklističkih staza na najlepšim gradskim lokacijama.

Biciklističke staze u Obrenovcu prolaze kroz jedno od najpoznatijih izletišta u Srbiji, čuveni Zabran gde je ove sedmice otvoren i Avantura park, ali i preko nasipa pored reke Save sve do naselja Zabrežje i Dudovi.

Zbog same atraktivnosti trke, karavan na međunarodnoj trci Beograd – Banjaluka startovaće iz centra Beograda, voziće se preko Ade, Ostružnice, Umke i Bariča, a biciklisti će u Obrenovac ući preko mosta na Kolubari i proći pored legendarnog obrenovačkog hotela koji je tokom osamdesetih godina bio simbol napretka i razvoja ne samo Obrenovca već i čitavog okruga i u kojem je snimljen veliki broj poznatih filmova.

Biciklisti će imati priliku da vide i renovirane bazene i akvapark u Obrenovcu (jedan od najtoplijih zatvorenih bazena u ovom delu Evrope), kao i novoizgrađenu banju – popularno izlezište ,,cevka'' na kojem se već decenima okuplja veliki broj Obrenovčana, ali i gostiju iz cele Srbije u letnjem periodu.

Biciklisti će se za prve bodove boriti u samom centru Obrenovca.

Karavn će proći pored starog zdanja Milošev konak – čuvene obrenovačke biblioteke, a potom i pored renovirane zgrade stare opštine i centralnog trga, gde se očekuje veličanstven sprint i borba za prve poene i crvenu majicu na trci, namenjenu najboljem sprinteru.

Direktor Trke kroz Srbiju Vladimir Kuvalja i sportski direktor Saša Gajičić u subotu su posetili Obrenovac i utvrdili detalje trase u centru grada.

Karavan sa 300 vozača, potom će nastaviti trku pored Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj ka Šapcu, gde nas očekuje i drugi prolazni cilj, pre nego što biciklisti 14. godinu za redom pređu državnu granicu bez zaustavljanja i dođu do Republike Srpske, to jest Bijeljine gde je predviđen i cilj prve etape.

Međunarodna biciklistička trka Beograd – Banjaluka će ove godine biti deo jedinstvene manifestacije i faktički će se voziti zajedno sa jubilarnom 60. međunarodnom Trkom kroz Srbiju koja je na programu od 31. avgusta do 3. septembra.

U skolopu obeležavanja jubileja – 60. Trke kroz Srbiju, biciklisti će odmah potom, od 4. do 7. septembra voziti i trku Beograd – Banjaluka, koja na naše drumove već čitavu deceniju dovodi neka od najvćih imena svetskog biciklizma.

Tako su dve najznačajnije biciklističke trke na ovim prostorima objedinjene u jednu veliku, osmodnevnu manifestaciju od posebne važnosti za Srbiju i Republiku Srpsku, jer i Trka kroz Srbiju će ove godine, drugi put za redom, startovati sa Jahorine i voziće se preko Zlatibora, Mionice, Požarevca, Zrenjanina sve do Novog Sada gde ćemo 3. septembra dobiti pobednika 60. Trke kroz Srbiju.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво