Biciklizam među najbezbednijim sportovima u doba korone

Biciklizam se pokazao kao jedan od najbezbednijih sportova za takmičare u celom svetu u vreme pandemije koronavirusa, što potvrđuje i organizacija najvećih svetskih trka poput Tur de Fransa i trke Điro D'Italija.

Tur de Frans će se voziti od 29. avgusta do 20. septembra, a trka Điro D'Italija od 3. do 25. oktobra. Španska Vuelta održaće se od 20. oktobra do 8. novembra. Trka Milan - San Remo voziće se 8. avgusta, a u toku su i Trka oko Poljske, ali i Trka oko Češke.

Biciklizam je jedan od prvih sportova čija su takmičenja nastavljena u svetu ali i u Srbiji i za sada na trkama širom planete nije bilo velikih problema i slučajeva kovida 19 od maja, kada su trke u svetu nastavljene.

Zahvaljujući najoštrijim merama Svetske biciklističke Federacije (UCI) koje se maksimalno poštuju, takmičenja u biciklizmu održavaju se nesmetano, te su tako u poslednje dve sedmice vožene i trke u regionu, u Rumuniji i u Bugarskoj.

Na tim trkama nastupili su i neki od najpoznatijih biciklista na svetu u ovom trenutku, kao i reprezentativci Srbije.

Čelnici našeg biciklizma obavljaju poslednje pripreme za jubilarnu, 60. međunarodnu Trku kroz Srbiju (31. avgust - 3. septembar) i 14. izdanje trke Beograd - Banjaluka (od 4. do 7. septembra).

Svaki član tima koji nastupa na trkama iz kalendara Svetske biciklističke Federacije u kojem se nalaze i Trka kroz Srbiju i trka Beograd - Banjaluka, mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. 

"Na našim trkama poštovaće se sve mere bezbednosti koje je propisala Svetska biciklistička Federeracija (UCI). Naša reprezentacija je vozila trke u Bugarskoj, Veljko Stojnić je osvojio čak i belu majicu i zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu. Velika je zainteresovanost inostranih timova, a na Trci Kroz Srbiju i trci Beograd - Banjaluka nastupiće više od 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja", izjavio je direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka Vladimir Kuvalja i dodao:

"Svetska biciklistička Federacija propisala je strogo pravilo da svaki član tima koji nastupa na međunarodnim trkama iz kalendara Svetske biciklističke Federacije mora imati negativan PCR test ne stariji od 72 časa. U suprotnom, neće moći da učestvuje na trkama. Vodićemo računa o najsitnijim detaljima, počevši od smeštaja ekipa do ceremonije proglašenja najboljih vozača".

Biciklizam je sport u kojem nema kontakta među takmičarima i održava se na otvorenom prostoru.

Pored oštrih mera koje je propisala Svetska biciklistička Federacija, sportski direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka Saša Gajičić napominje da čitav tim stručnjaka danonoćno radi na organizaciji kako bi na našim najpoznatijim biciklističkim manifestacijama sve proteklo bez ikakvih problema, što se tiče bezbednosti svih učesnika.

"Pored svih mera koje je propisala Svetska biciklistička Federacija, pridržavaćemo se i svih propisanih mera koje je propisao krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid19. Takmičari će biti smešteni na više lokacija, to jest u više hotela i neće imati nikakav kontakt sa drugim ljudima van karavana. Ekipe, to jest takmičari neće imati međusoban kontakt pre i nakon svake etape. Svakodnevno će se po nekoliko puta meriti temperatura svima u karavanu", istakao je Saša Gajičić, sportski direktor Trke kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka.

"Poštovaće se distanca čak i na startu svake etape, a tokom ceremonija proglašenja najboljih, po jedan takmičar će izlaziti na binu i primati nagrade i majice nemanjene najboljima koje će biti postavljene na specijalnom stalku i biciklisti neće imati nikakav kontakt sa drugim osobama. Na ceremoniji proglašenja najboljih, svi će nositi zaštitne maske", kaže Gajičić.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво