Na Drini ćuprija i preko nje Trka kroz Srbiju

Višegrad će biti domaćin prolaznog cilja prve etape na ovogodišnjoj, jubilarnoj 60. međunarodnoj biciklističkoj Trci kroz Srbiju, a upravo u Višegradu nas očekuje nesvakidašnji biciklistički spektakl, jer biciklisti bi trebalo da pređu preko starog mosta Mehmed Paše Sokolovića - kulturnog i istorijskog simbola ovog dela Evrope.

Prva etapa na ovogodišnjoj, jubilarnoj 60. Biciklističkoj Trci kroz Srbiju startovaće 1. septembra kada će karavan sa 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja startovati sa Jahorine i stići na cilj koji će biti u samom centru Zlatibora.

Na tom putu, takmičari će proći i kroz Višegrad, a lepe vesti donosi nam direktor Trke kroz Srbiju i 14. trke Beograd - Banjaluka Vladimir Kuvalja, koji najavljuje da će biciklisti u prvoj, kraljevskoj etapi verovatno preći preko starog mosta Mehmed Paše Sokolovića, kroz najlepši deo Višegrada.

"Trasu i trku bi smo koncipirali tako da samo biciklisti u pratnji dva zvanična motora koja obezbeđuju trku, pređu preko starog mosta u Višegradu. Sva ostala motorna vozila u karavanu išla bi obilaznom trasom kako bi smo zaštitili jedan od najznačajnijih kulturnih i istorijskih spomenika u ovom delu Evrope. Ovakvom akcijom predstavili bi smo celom svetu simbol ovog kraja, ali i sve turističke potencijale u Višegradu i čitavoj regiji. Bio bi to pravi spektakl, čime bi smo biciklistima i pratećem osoblju iz celog sveta, po ugledu na Tur de Frans i druge najveće trke, na najbolji mogući način pokazali ono najbolje što imamo, a stari most Mehmed Paše Sokolovića je svakako prepoznatljiv u čitavom svetu i veoma je važan za našu istoriju, kulturu, tradiciju ali i naš turizam", istakao je Vladimir Kuvalja, direktor Trke kroz Srbiju.

Prva etapa na Trci kroz Srbiju biće najteža, kraljevska, a pored Jahorine i Zlatibora, trka koja će trajati četiri dana proćiće i kroz Istočno Sarajevo, Pale, Mionicu, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad gde će na Trgu Slobode 3. septembra biti i cilj ovogodišnje, jubilarne biciklističke trke.

Trka kroz Srbiju ove hodine povezuje i promoviše brojna  turistička mesta, Jahorinu, Andrić grad, Višegrad, Mokru Goru, Zlatibor, Mionicu, Divčibare, Banju Vrujci, Požarevac, vojvodjanske salaše i dvorce u okolini Zrenjanina, kao i Beograd i prelepi Novi Sad. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво