Branko Banović: Biciklisti nikada ne odustaju

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović najzaslužniji je za još jedan veliki uspeh srpskog biciklizma u svetu. Tradicija se nastavlja zahvaljujući predanom radu i odlučnosti prvog čoveka našeg biciklizma, tako da će se i ove godine voziti međunarodna Trka Kroz Srbiju i to jubilarno 60. izdanje.

Odlukom Svetske biciklističke Federacije, naša najpoznatija trka je na programu od 31. avgusta do 3. septembra.

"Lepo je naći se ponovo u kalendaru svetskih trka, koji je zbog pandemije koronavirusa izmenjen, i posebno nam je drago što je Svetska Federacija prepoznala naš trud i rad i što su obe naše najznačajnije trke na svetskoj biciklističkoj mapi. Odmah po objavljivanju zvanične iformacije da će se krajem avgusta i početkom septembra voziti i Trka Kroz Srbiju i trka Beograd - Banjaluka, počeli su da stižu zahtevi ekipa iz celog sveta koje žele da učestvuju na našim trkama, što samo pokazuje da smo dobri organizatori i još bolji domaćini", rekao je Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije i nastavio:

"Među prvima su se prijavile ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država, a potom i profesionalne kontinental ekipe iz Francuske, što samo pokazuje da je ogromna zainteresovanost timova da dođu u Srbiju. Poseban razlog je i to što smo spojili naše dve najveće trke - najpre će se od 31. avgusta do 3. septembra voziti Trka Kroz Srbiju, a odmah potom od 4. do 7. septembra i trka Beograd - Banjaluka, koja je u prvoj kategoriji svetskog biciklizma, i to posebno privlači velike svetske ekipe, jer će pred njima biti čak osam dana odličnog trkanja", rekao je Banović.

Zbog pandemije koronavirusa, veliki broj najznačajnijih svetskih trka je otkazan ili odložen, međutim čelnici našeg Biciklističkog Saveza nikada nisu odustajali od ideje da i ove godine održe takmičenje i nastave tradiciju Trke Kroz Srbiju koja se vozi od daleke 1939. godine.

"Biciklisti nikada ne odustaju. Pogotovo ne ove godine, kada slavimo veliki jubilej, jer pred nama je 60. međunarodne Trka Kroz Srbiju. Veliki je izazov, ali i veliki cilj i podstrek da organizujemo trku, da ne prekidamo tradiciju, jer to je jedna od najstarijih sportskih manifestacija u ovom delu sveta. Ono što je takođe bitno jeste i to što će se trke u našoj zemlji voziti samo osam dana uoči Svetskog prvenstva, tako da sve ekipe nastoje da imaju dobre i kvalitetne programe i da se što bolje pripreme za najznačajnije takmičenje. Sam termin koji nam je dodelila Svetska biciklistička Federacija je fantastičan i bićemo na slatkim mukama, moćićemo da biramo ekipe koje će nam doći, što znatno povećava i kvalitet samog takmičenja", napominje Banović.

Ovog ponedeljka, zajedeno sa generalnom sekretarom BSS-a Sašom Gajičićem, Branko Banović je obišao Novi Sad, gde je održan i prvi radni sastanak sa Ognjenom Cvetićaninom, članom gradsog veća za omladinu i sport u Novom Sadu, gradu u kojem će biti i cilj ovogodišnje, jubilarne Trke Kroz Srbiju.

"Zahvalio bih se gradu Novom Sadu, gradonačelniku Vučeviću kao i upravi za sport, hvala i pokrajinskom sekretarijatu za sport, posebno gospodinu Vladimiru Batezu na razumevanju i podršci koju nam godinama pružaju. Novi Sad će biti grad domaćin poslednje etape, i završetka 60. Trke Kroz Srbiju, a obićićemo i ostale gradove koji će se naći na trasi trke i biti domaćini etapa, posetićemo naše prijatelje u Požarevcu, na Zlatiboru, to su naši stari partneri i ljudi koji su kroz biciklizam prepoznali pravi način da promovišu i svoje sportske ali i turističke potencijale. Ekskuzivno za RTS, s obzorom na to da ste vi naši višedecenijski pokrovitelji, najavljujem i da ćemo drugu godinu za redom Trku Kroz Srbiju početi u Republici Srpskoj, to jest u prelepom Istočnom Sarajevu, i to nam zaista mnogo znači, jer nastavljamo sjajnu saradnju Srbije i Republike Srpske. U narednim danima izaćićemo u javnost sa potpunom rutom Trke Kroz Srbiju, a prvu zvaničnu konferenciju za štampu imaćemo 15. juna u Novom Sadu", dodaje Branko Banović, predsednik BSS-a.

Prethodnog vikenda, i zvanično je nastavljena biciklistička sezona u našoj zemlji, trkom za Kup Srbije koja je vožena na Ušću u Beogradu. U narednom periodu očekuje nas i veliki broj trka na našim drumovima, kao uvertira za Trku Kroz Srbiju i trku Beograd - Banjaluka. Takmičarska 2020. je sjajno počela za naš biciklizam, s obzirom na to da je naš najbolji biciklista Veljko Stojnić u januaru osvojio majicu za najboljeg sprintera u Emiratima među najvećim svetskim imenima i skrenuo pažnju vodećih svetskih ekipa.

"U našoj strategiji, akcenat smo stavili i prioritet su nam mladi takmičari, najvažniji nam je njihov napredak i razvoj, a Veljko Stojnić je pravi primer tih najmlađih biciklista koji su stasavali u Srbiji a već sada imaju zapažene rezultate na svetskom nivou. Četvoro naših najboljih biciklista imaju manje od 24 godine, a svi znamo da se u bicikizmu u tim godinama takmičari smatraju isuviše mladima da bi pravili svetske rezultate, a eto naši biciklisti već sada pokazuju da će biti najbolji predstavnici našeg sporta u budućnosti", ističe prvi čovek srpskog biciklizma.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво