Kuvalja i Gajičić sačuvali naše najveće biciklističke trke

Jubilarna 60. međunarodna biciklistička Trka kroz Srbiju voziće se od 31. avgusta do 3. septembra, dok će se 14. međunarodna trka Beograd - Banjaluka voziti od 4. do 7. septembra, objavila je Svetska biciklistička Federacija, a potvrdio je direktor obe međunarodne trke Vladimir Kuvalja.

Zahvaljujući predanom i odličnom radu direktora Vladimira Kuvalje i sportskog direktora obe trke Saše Gajičića, najznačajnije biciklističke manifestacije u ovom delu Evrope biće održane i u ovim teškim vremenima, nakon pandemije koronavirusa.

Gajičić i Kuvalja pokazali su veliku odlučnost i upornost, konstantno su tražili rešenja i nisu odustajali od organizacije najprestižnijih trka u našoj zemlji, što su prepoznali i čelnici Svetske biciklističke federacije koji su im odali priznanje i uvrstili i Trku Kroz Srbiju i trku Beograd - Banjaluka u zvanični kalendar svetskih trka za 2020. godinu.

„Pre svega bih želeo da istaknem da nam je najvažnije zdravlje svih ljudi, naših takmičara i učesnika, tako da se nadam da će pandemija što pre proći i da ćemo na najbolji mogući način, kao i u prethodnim godinama organizovati obe trke. Trka Kroz Srbiju je veliki brend naše zemlje i jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom na ovim prostorima. Ove godine obeležićemo veliki jubilej, organizovaćemo 60. Trku Kroz Srbiju, a podsetiću vas da je prva trka vožena daleke 1939. godine. S toga sam veoma srećan i zadovoljan što smo i pored vrlo teške situacije smogli snage i istrajali u nameri da nastavimo tu tradiciju dugu 81 godinu. Zdravlje je prioritet svih nas u organizaciji i verujem da će se situacija sa koronavirusom uskoro potpuno stabilizovati", rekao je Saša Gajičić, sportski direktor Trke Kroz Srbiju i trke Beograd - Banjaluka.

Podsećanja radi, trka Beograd - Banja Luka trebalo je da se vozi u aprilu, a Trka Kroz Srbiju u junu, ali su zbog pomenute situacije sa pandemijom obe trke odložene.

Vladimir Kuvalja i Saša Gajičić su tokom pandemije koronavirusa konstantno bili u kontaktu sa čelnicima gradova koji su bili planirani za domaćinstvo etapa, i radili na pronalaženju najboljih rešenja.
Zanimljivo je da su svi predstavnici gradova prepoznali dobar i kvalitetan rad čelnika našeg biciklizma, tako da su u ovim teškim vremenima svi gradovi ostali uz obe trke i podržali organozatore.

„Planirano je da se jubilarna, 60. međunarodna Trka Kroz Srbiju vozi iz Istočnog Sarajeva, preko Zlatibora, Mionice, Požarevca, Beograda, sve do Novog Sada'', istakao je Vladimir Kuvalja i odaje veliku zahvalnost svim gradovima domaćinima etapa, na našim najvećim trkama.

„Što se tiče međunarodne trke Beograd - Banjaluka, ona će se voziti iz Beograda, preko Šapca, a domaćini etapa će biti i Bijeljina, Vlasenica, Brčko, Teslić, Prnjavor, Derventa, dok će cilj tracicionalno biti u centru prestonice Republike Srpske. Banja Luka će spektakularnim krugovima u samom centru grada, ponovo obeležiti biciklističku sezonu na ovim prostorima. Kao što je rekao i sportski direktor Saša Gajičić, prioritet nam je zdravlje svih ljudi, i nadamo se da će se situacija oko koronavirusa stabilizovati i da ćemo biti u mogućnosti da na najbolji mogući način, kao i do sada, ugostimo bicikliste iz celog sveta'', dodao je Vladimir Kuvalja.

Kuvalja i Gajičić nikada nisu odustajali od svojih ciljeva i ideja, svim takmičarima iz svetskog biciklizma i članovima timova su poželeli mnogo zdravlja, uz nadu da će i u ovoj, veoma teškoj godini za čitavu planetu, ponovo moći da predstave Srbiju i Republiku Srpsku kao izuzetne domaćine najznačajnijih svetskih sportskih događaja.

Biciklistička Trka Kroz Srbiju stavljena je u zvaničan kalendar Svetske biciklističke Federacije od 31. avgusta do 3. septembra, dok je trka Brograd - Banjaluka u UCI kalendaru na programu od 4. do 7. septembra.

Medijski pokrovitelj obe trke, kao i prethodnih decenija, biće naša kuća, RTS.