Udovičić za RTS: Zdravlje sportista u prvom planu, fudbalska liga krajem maja

Posle mesec i po dana profesionalni sportisti i u našoj zemlji se vraćaju treninzima. Za sada su dozvoljeni treninzi samo na otvorenom, a broj učesnika je ograničen na deset.

Tokom perioda izolacije, gledaoci RTS-a mogli su da vide i čiju naše sportiste koji su se javljali iz karantina, otkrivali kako provode vreme i kako treniraju.

"Sjajna je vest da se sistem sporta aktivira. Vrlo smo odgovorno i strpljivo čekali ovaj period, kada možemo da krenemo sa jednim blagim, specifičnim načinom treniranja. Drago mi je da smo u periodu karantina slali poruke, da su sportisti bili pravi primeri i idoli, da su vrlo odgovorno i solidarno shvatili svoju ulogu i ponašali se u skladu sa preporukama. Danas u punom kapacitetu krećemo sa treniranjem, pod posebnim uslovima. Preporuke moraju da se poštuju. Tu smo da damo primer drugima", rekao je Udovičić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Preporuke koje su dali naši eminentni stručnjaci zasnivaju se na iskustvu iz evropskih i svetskih zemalja, na preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Na treningu maksimalno može da vude deset igrača, sa trenerom. Mora da postoji fizička distanca od dva metra između sportista. Ne sme da postoji fizički kontakt, tako da se radi o drugačijem vidu treninga u odnosu na onaj na koji smo navikli", kaže ministar omladine i sporta.

Fudbaleri Partizana zakazali su trening za 11 sati, a očekuje se da i ostali klubovi organizuju treninge u skladu sa preporukama.

"Nalazimo se u specifičnim okolnostima na međunarodnom nivou. Iskustvo evropskih zemalja pokazuje da je obo jedan ritam ulaska u treniranje i znamo da dosta diktiraju i međunarodne sportske federacije, koje vrše određeni pritisak na svoije članice da završavaju prvenstva. Fudbal, kao najveća sportka atrakcija, prednjači, pokazuje svoju inicijativu i svoju poostavku na međunarodnom nivou. U ovom trenutku, smatramo da je 10 igrača na treningu neki optimum da se vratimo u proces treniranja. Nakon sedam dana očekujemo nove mere, a ovo bi trebalo da bude povratak u ritam svih sportista", rekao je Udovičić.

Ministar kaže da, bez obzira što smo se svi uželeli sporta, na prvom mestu treba da bude zdravlje svih građana, pa i sportista.

Očekuje se da u narednom periodu počne sa treninzima i u zatvorenom prostoru.

"Intenzivano radimo sa strukom, od prošle nedelje pišemo protokole, razgovaramo i diskutujemo i gledamo iskustva drugih evropskih zemalja u kom trenutku i na koji način da se vrate treninzi u zatvorenim sportskim objektima. Sportovi u vodi tu najviše ispaštaju, pošto svi sportovi koji se igraju u halama, mogu i na otvorenom da se sprovode. Očekujemo da u kratkom vremenskom periodu izađemo sa jasnim merama i preporukama", kaže Udovičić.

Kao bivši spotista, Udovičić smatra da je sportistima potrebno minimalno tri nedelje da se vrate u optimalnu formu, iako je to individualno od sporta do sporta.

Da bi se forma proverila neophodna su takmičenja.

"U odnosu na međunarodne sportske federacije gledamo kako ćemo da organizujemo takmičenja. Ministarstvo kreće sa nizom sastanaka sa našim savezima da bismo videli koje su preporuke njihovih međunarodnih federacija, da bismo mogli kroz razgovor da nađemo najbolji mehanizam za povratak sporta. Neke federacije su u potpunosti ukinule takmičenja, neke imaju potpuno suprotan stav. Otkazivanjem Olimpijskih igara, to jest pomeranjem za narednu godinu, 90 odsto međunarodnih federacija otkazalo je sva takmičenja ove godine. Samo 10 odsto federacija ostavilo je na čekanju takmičenja koja bi mogla da se organizuju u poslednjem kvartalu ove godine", rekao je ministar.

Fudbalske lige spekulišu koji je pravi datum za povratak na teren.

"Ukoliko epidemiološka situacija u zemlji nastavi u ovom tempu da opada, očekujemo da će se krajem maja ili početkom juna steći uslovi da se nastavi liga. Očekujemo da period od tri nedelje bude minimum i da će naš savez odlučiti koji je najbolji trenutak za počinjanje lige."

"U svakom slučaju moramo biti spremni za nastavak sporta. Zbog toga smo odlučili da budemo jedni od kandidata za organizaciju završnice košarkaških takmičenja Evrokupa i Evrolige. Želimo vrlo odgovorno da pristupimo i budemo spremni unapred. Samo u prethodnom periodu bili smo domaćini i završnice Evrolige i dva predolimpijska kvalifikaciona turnira, Evropskog prvenstva za žene. Očekuje nas i kvalifikacioni muški turnir. U prethodnom periodu uveli smo trend da je Srbija domaćin, da tokom godine imamo veći broj međunarodnih takmičenja", kaže Udovičić.

Ministar je imao i poruku za kraj.

"Ne smemo se opuštati. Znamo da imamo još malo vremena. Vrlo su pozitivne slike i poruke koje se šalju. Sportista, kao istinski idol i ambasador, neko ko je pozitivan primer svima, i u ovim trenucima mora da bude apsolutno odgovoran i solidaran", zaključio je ministar Udovičić.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије