"Organizovanje Olimpijskih igara narednog leta biće težak zadatak"

Pojedini zdravstveni radnici u Japanu smatraju da će biti izuzetno teško organizovati Olimpijske igre narednog leta. Jedan uslov izdvaja se kao ključni – okončanje epidemije koronavirusa svuda u svetu.

Olimpijske igre u Tokiju odložene su za naredno leto zbog epidemije koronavirusa, ali pojedini stručnjaci u Japanu smatraju da će ih biti izuzetno teško organizovati.

"Ukoliko ne bude dostupna učinkovita vakcina, teško će biti organizovati Igre sledećeg leta. Teško je predvideti u ovom trenutku. Nije preblom samo u Japanu, epidemija je svetski problem", rekao je Jošitake Jokokura, šef Japanske zdravstvene asocijacije.

Jokokura nije usamljen u ovakvim razmišljanjima, pošto struka u Japanu ima sličan stav,

"Da budem iskren, mala je verovatnoća da Igre budu održane narednog leta. Osim ukoliko se ne promeni struktira, na primer da se održe bez prisustva publike. Da bi se održale, potrebna su dva uslova – da nema epidemije koronavirusa u Japanu, kao i da nema epidemije u svetu", rekao je Kentaro Ivata, epidemiolog i profesor na univerzitetu Kobe.

Japan je poslednjih nedelja u velikoj meri uspeo da iskontroliše širenje zaraze, a u nedelju i ponedeljak je prvi put broj novozaraženih pao ispod 100 osoba.

Od izbijanja epidemije, u Japanu je registrovano 13.600 slučajeva zaraze, dok su 394 osobe izguvile život od posledica kovida 19.

Novi termin za otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju je 23. jul 2021. godine.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије