Koronavirus koban po jednog od najboljih šutera NFL-a

Tom Dempsi, jedan od najboljih šutera u istoriji Nacionalne fudbalske lige (NFL), preminuo je od posledica koronavirusa. Dempsi je umro u 74. godini u bolnici u Nju Orleansu.

Tužnu vest za sve ljubitelje američkog fudbala potvrdila je vlasnica Nju Orleans sejntsa, franšizi u kojoj je Tom počeo karijeru.

"Njegov život opisuje jačinu ljudskog duha i primer je njegove neverovatne odlučnosti da ne dozvoli preprekama da ometaju njegove snove i težnje", izjavila je Gejl Benson i dodala:

"Primer je iste borbe i hrabrosti poslednjih godina, tokom kojih se borio sa bolestima, ali nikada se nije kolebao i zadržao je svoj zaštitni znak – humor."

Njemu je 25. dijagnostikovan Kovid-19, a pre dva dana je preminuo od komplikacija, pošto se lečio i od demencije.

Dempsi je rođen 1947. godine u Milvokiju, završio je srednju školu i koledž u Južnoj Karolini, a postao je prepoznatljiv jer je rođen bez prstiju na desnom stopalu. Zbog toga je nosio jedinstvene kopačke za šutiranje, koje su se završavale gde bi prsti trebalo da počinju. Inače, nije imao prste ni na desnoj ruci.

U vreme kada se profesionalno bavio sportom, kikeri američkog fudbala masovno su prelazili na šutiranje u klasičnom fudbalskom stilu, zahvatajući loptu risom (mesto gde su pertle), ali je Tom nastavio da udara po starom, špicem, i na taj način dominirao u početku karijere.

Dana 8. novembra 1970. godine njegovi Sejntsi su gubili 17:16 od Detroit lajonsa u plej-ofu. Na nekoliko sekundi do kraja, Dempsi je pogodio fild-gol sa 63 jardi i postavio novi rekord u američkoj ligi.

Nadmašio je učinak Berta Rečičara od 56 jardi i njegov učinak se održao punih 17 godina.
Neki su tvrdili da su mu posebno dizajnirane kopačke od 200 dolara dale prednost, ali je on odbacio sve kritike.

"Šta mislite da pokušate da šutnete loptu sa 63 jarde na dve sekunde do kraja, dok nosite kockaste kopačke. I da, nemate prste", rekao je novinarima.

Godine 1974. NFL je pomerio stative za 10 jardi, na sam kraj end-zone i uveo pravilo da lopta ide protivnicima sa mesta odakle je šutirano, ukoliko se fild-gol promaši.

Nekoliko godina kasnije Liga je uvela i pravilo da obuća kikera mora da bude u skladu sa podlogom i bude dužine normalnih kopački.

Tomova kopačka nalazi se u muzeju Kuće slavnih u Kantonu, Ohajo, dok je njegov rekord izjednačavan više puta. Prvo je to učinio Džejson Elam 1998. godine, potom Sebastijan Janikovski (2011) i Dejvid Ejkers, godinu dana kasnije. Ipak, Dempsijevi fanovi ističu da su dva od ta tri šuta izvedena u Denveru, gde lopta leti duže jer je vazduh ređi.

U 2013, više od 43. godine posle njegovog istorijskog šuta, Met Prater, takođe iz Denver bronkosa, postavio je rekord od 64 jarde, koji je i dalje na snazi.

Tom Dempsi je osim Sejntsa igrao za Filadelfija igls, Los Anđeles rems, Hjuston ojlers i Bafalo bils, pre nego što se penzionisao 1979.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво