MOK: Olimpijske vize važe, ali su ”vlasništvo” matičnih komiteta

Sportiste koji su već kvalifikovali za Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da ponovo izaberu njihovi nacionalni olimpijski komiteti kako bi se takmičili na odloženim Igrama 2021. godine, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

MOK i japanska vlada su prošle nedelje nakon velikog pritiska sportista i sportskih asocijacija širom sveta odložili Igre za 2021. godinu, a sve zbog pandemije koronavirusa.

A to pomeranje sa sobom nosi i donošenje mnogih odluka. 

"Sve kvalifikacije, odnosno ’vize’ koje su obezbedili nacionalni olimpijski komiteti i pojedini sportisti ostaju da važe”, izjavio je sportski direktor MOK-a Kit Mekonel, a prenosi Rojters.

”Međutim, svaki sportista će morati da bude i pojedinačno izabran od matičnog olimpijskog komiteta, jer na Igrama upravo njega i predstavlja. Dakle, u svim sportovima nacionalni komiteti zadržavaju pravo izbora sportista”, poruka je Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Inče, oko 57% od ukupno 11.000 sportista već se kvalifikovalo za igre u Tokiju pre nego što su preostali kvalifikacioni turniri otakzani usled širenja koronavirusa.

Odlaganje Igara za godinu dana MOK-u je napravilo i problem oko olimpijskog sela. Naime, ranije je bilo planirano da stanovi u tom komoleksu posle ovogodišnjih Igara budu prodati.

”Selo i smeštaj sportista je naš prvi prioritet", jasan je izvršni direktor Olimpijskih igara MOK-a Kristof Dubi.

"Selo je dom daleko od kuće i zato je jedan od naših prvih zadataka nakon odlaganja, da se ponovo osigura to fantastično imanje”, dodao je Dubi.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи