Finansijski krah u sportu izazvan koronavirusom

Pored svih problema koje je prouzrokovao koronavirus u sportu, neibežan je i onaj finansijski. Beleže se nezapamćeni gubici, klubovi širom sveta pokušavaju da pronađu kompromis sa igračima, ali je u nekim slučajevima otkaz jedina opcija.

Zaraženi sportisti, treneri i stručno osoblje, prazni stadioni, prekid skoro svih takmičenja, upitni datumi i formati povratka, samo su neki od najvećih problema koje je proutrokovao koronavirus.

Poslednji u nizu koji je aktuelan u svim sportovima je onaj finansijske prirode.

Naime, sve češći su slučajevi u kojima su klubovi prinuđeni da otpuštaju članove, kako bi opstajali. Otpuštaju se radnici od onih na stadionima i dvoranama, preko ekonoma, čak do samih igrača i članova stručnog štaba.

Klubovi širom sveta, finansijski bogati, stabilni, ali i oni sa mnogo manjim sredstvima, zbog nedostatka novca od televizijskih prava, takmičarskih bonusa, sponzorstava i drugih prihoda, prinuđeni su na kompromise.

Daleko od toga da lepih gestova u ovakvoj situaciji nema.

Proteklih dana svet je mogao da se uveri u velikodušnost raznih sportista, trenera i vlasnika klubova, koji su u humanitarne svrhe donirali milione i milione dolara i evra i tako pomogli zdravstvu širom sveta da stane na noge.

Brojni sportisti, čak i timovi odriču se dela svoje plate kako bi pomenuti radnici po klubovima zadržali svoje poslove.

Jedinstven je gest najvećih klubova Bundeslige, Bajerna, Borusije Dortmund, Bajera i Lajpciga, koji su izdvojili 20 miliona evra, kako bi pomogli ostatku Bundeslige i Cvajte.

Ipak, postoje sredine i timovi gde do kompromisa, za sada, ne dolazi, pa su klubovi prinuđeni na ekstremnije mere.

Dinamo iz Zagreba uručio je otkaze svim pomoćnicima prvog trenera Bjelice, jer su odbili ponudu smanjenja plate za vreme trajanja koronavirusa, prenosi Indeks.

Članovi svih sekcija španske Barselone takođe nisu prihvatili predloga uprave da se odreknu 70 odsto zarade, prenosi As.

"Blaugrana" za plate fudbalskog tima godišnje izdvaja i po 500 miliona evra, pa ukoliko se ne postigne dogovor, očekuje se da naredni korak budu otkazi.

NBA liga za vreme pauze beleži gubitke u iznosu od više milijardi dolara. Klubovi i sportisti u sopstvenoj režiji odriču se dela plate kako bi zadržali radnike.

Kako prenosi I-Es-Pi-En, igračima će plate biti uredno isplaćene do aprila, ali se nakon toga očekuje da plate budu znatno smanjene ili potpuno obustavljene, što liga može da uradi zahvaljujući opcije u kolektivnom ugovoru.

Velika Britanija i njen fudbal takođe su u velikoj meri pogođeni koronavirusom. Engleska fudbalska liga (koja vodi računa o drugom, trećem i četvrtom rangu takmičenja u Engleskoj) izdvojila je 50 miliona funti pomoći najugroženijim klubovima, čije je funkcionisanje ugroženo.

Asocijacija igrača Premijer lige sastala se sa čelnicima takmičenja, kako bi se razmotrili koraci u jednoj od najjačih liga u svetu sporta. Pored predloga o smanjenju plata, britanski mediji navode da se razmatra i o finansijskoj pozajmici, koju bi određeni klubovi zahtevali od vlade Engleske.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи