Koronavirus - najveći protivnik sporta

Nova svetska pandemija koju je izazvao koronavirus sve više utiče i na svetski sport i otežava održavanje utakmica i takmičenja. Tribine stadiona i hala su stoga sve češće prazne, a kalendari liga trpe brojna "tumbanja".

Pojava nove globalne zdravstvene krize izazvane koronavirusom, pored mnogih oblasti života ozbiljno je "uzdrmala" i svetski sport.

Italija najugroženija evropska zemlja kada je reč o broju obolelih od koronavirusa, te najviše od svih trpi italijanski sport i tamošnji klubovi.

Nakon odlaganja nekih mečeva Serije A, među kojima je i veliki derbi između Juventusa i Intera i odigravnja nekih utakmica pred praznim tribinama, u sredu je italijanska Vlada odlučila da se do 3. aprila svi sportski događaji održavaju bez prisustva publike.

Sa Italijom je povezano i premeštanje meča košarkaškog Evrokupa iz Istanbula u Beograd. S obzirom da Virtus iz Bolonje nije mogao da otputuje u Tursku, meč sa Darušafakom odigrao je u beogradskoj "Štark areni" iza zatvorenih vrata.

Kina, zemlja odakle je virus i potekao, otkazala je Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani koje je trebalo održi u Nanđingu, dok je trka Formule 1 koja je trebalo u aprilu da se vozi u Šangaju odložena.

Da stvar bude još zanimljivija, ljudi iz italijanske Imole ponuduli su se da je "preuzmu"...

I Japan muku muči sa organizacijom. Najveći sportski događaj godine, Olimpijske igre u Tokiju, neće biti otkazane ali postoji šansa da budu odložene za kraj godine ukoliko se pandemija do tada ne "ukroti".

Inače, popularni Maraton u japanskoj prestonici je nedavno održan bez običnih trkača, amatera i to na gotovo praznim ulicama.

Američki sport za sada ne trpi, ali se vrlo ozbiljno bavi koronavirusom.

Sa tim u vezi najupečatljivije je uputstvo koje je NBA liga izdala igračima, u kojem stoji da bi trebalo da izbegavaju pozdravljanje i rukovanje sa saigračima, ali i navijačima, te da od njih ne uzimaju olovke, lopte, dresove ili kačkete kako bi ih potpisivali.

Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво