Zvezdi i Partizanu od države više od četiri milijarde dinara

Država je od 2014. godine, zaključno sa sezonom 2019/20. godine, finansijski pomogla košarkaške i fudbalske klubove Crvena zvezda i Partizan sa više od 4,4 milijarde dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je novinarima u Beogradu precizirao da je država u tom periodu KK Crvena zvezda pomogla sa 1,626 milijardi dinara, FK Partizan sa 899,4 miliona dinara, KK Partizan sa 1,217 milijardi dinara, a FK Crvena zvezda 727 miliona dinara.

"Kada saberete te brojeve, to je ukupno više od 4,4 milijarde dinara koje je država izdvojila preko raznih preduzeća, Grada Beograda, lokalnih samouprava, ministarstva, Vlade Srbije za funkcionisanje fudbalskih i košarkaških klubova Crvena zvezda i Partizan", rekao je Mali.

On je naveo da razlog zbog kojeg je danas izneo ove podatke, nije da bi se klubovi svađali, već da građani Srbije imaju tačne podatke i brojke i da vide koliko država podržava oba kluba sa ciljem da budu još bolji, ostvare bolje rezultate i na pravi način predstavljaju Srbiju.

"Vidite koliko se trudimo da to bude uravnoteženo na najbolji mogući način. U ovom slučaju više novca je dobio Partizan, a manje Crvena zvezda u fudbalu. S druge strane, kada je košarka u pitanju, više je dobila Crvena zvezda, ali je važno da građani shvate da ćemo iz godine u godinu podržavati ove klubove kao što smo to činili i do sada", kazao je Mali.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 23. okt 2019, 09:10) - Stojanovic, Germany [neregistrovani]

Subvencije

Gospodo,
u ovim vasim komentarima, vidim samo neku zavidnost i neka sebicna razmisljanja!
Kao prvo: sva ta subvencija se na druga vrata, vraca u budzet Srbije I to u obimnim sumama. Svaki radnik, Fudbaler, instruktor, it'd. placa porez na platu.
Ucestvovanjem u evropski takmicenjima se zaradjuju milioni, sto vise, sto bolje ( veci porez).
Kupovanjem, prodajom igraca se zaradjuju porez.
Stranci dolaze u drzavu da gledaju utakmice, placaju hotel, restorane, I tu opet porez.
I sto je najvaznije, predstavjanje Srbije kroz sport je jedna najveca reklama jedne drzave za dalja ulaganja u tu drzavu.
I samo te strane reklame na utakmicama na aut linijama donose drzavi na druga vrata novac nazad.
U sve u tome: Mnogo je veca dobit od tih drzavnih ulaganja nego bilo kakvo finansiranje neke strane Firme!

(utorak, 22. okt 2019, 18:38) - anonymous bratislav Đ [neregistrovani]

Poštena raspodela

Predpostavljam da je od toga naj veći deo otišao navijaćima .

(utorak, 22. okt 2019, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

BRUKA

Sa tim parama moglo se renovirati 50 većih škola ili 1000 seoskih, ako ih još uvek imamo toliko. Kako tužno zvuče priče o nekim đacima koji i po nekoliko sati pešače od kuće do škole a država rasipa naše (ne nekog drugog)pare na huligane, U te troškove sigurno nisu uračunali štetu koje te "navijačke"grupe naprave u svojim pohodima ili troškove Policije koju je neophodno angažovati u njihovom obuzdavanju. Žalosno je što najveći deo toga ide i iz kase jedinog državnog operatera koga neko posle proziva da nije konkurentan i žali što nije (pre)prodat

(utorak, 22. okt 2019, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Stvarnost

Eh, koliko li je to novih pogona i fabrika u malim mestima širom ove naše lepe Srbije...

Mislite o tome...

(utorak, 22. okt 2019, 16:27) - Дејан [neregistrovani]

Објасните

Свака власт када дође она обећа да ће приватизовати клубове. Па после неког времена, ваљда када схвате коју корист имају од клубова, они ућуте... Ајде објасните зашто се не спроведе приватизација. Ово баратање овим бројкама не може да нам замаже очи, немојте мислити да верујемо у државне поклоне...

(utorak, 22. okt 2019, 16:24) - Markovljev [neregistrovani]

Kićenje tudjim perjem

Odmah na početku da kažem, da država netreba da finansira ni Crvenu Zvezdu ni Partizan, jer sigurno ida daleko više potrebnih nego što su ova dva kluba. Na drugu stranu, podatci koje je izneo gospodin ministar su zavodljivi i nepotrebno izazivaju gnev gradjana Srbije na ova dva kluba. Sa kojim pravom do jedne vreće Državne pomoći sabira sponzorski novac koji su klubovi ugovorili kako sa privatnim tako i državnim firmama. To je čist novac za sponzorstvo i to nemešajte u pomoć koju ste dali. Iznesite podatke koliko su klubovi dobili iz Budžete Srbije i koliko ste im oprostili poreza, odnosno ko je koliko platio poreza Srbiji pa i od tih sponzorovanih para. Nebacajte kost medju ljude i iznesite tačne podatke.

(utorak, 22. okt 2019, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Država kada daje govori u dinarima a kad uzima govori u evrima. Tako se stvara veštački nerealni efekat darežljivosti.
Prevod:
FK Partizan - 7,6 miliona evra za 5 dogina
FK Zvezda - 6,2 miliona evra za 5 godina
KK Partizan - 10,3 miliona evra za 5 godina
KK Zvezda - 13,8 miliona evra za 5 godina
UKUPNO 4 TIMA su za 5 GODINA dobili od države 37 miliona evra.
Koliko je tu izgrača, trenera, pomoćnika trenera, funkcionera, i ostalih pa sve to na 5 godina, dobija se godišnja sića a kamoli mesečna. A cene igrača ne zavise od igrača nego od evropskih sportskih sistema kako košarkaških tako i fudbalskih. I ti za te pare ne možeš ništa. Možeš samo da kupuješ "početnike" i ništa više. E zato nisu ništa ni pokazali za ovih 5 godina jer "početnici" nemaju ni znanja a ni talenta za sport.
Setimo se samo koliko koštaju predizborne kampanje političara....Ovo je mrvica...ni toliko....

(utorak, 22. okt 2019, 15:34) - Саша [neregistrovani]

Прекид глупостима и окретање људима

Док људи по народним кухињама једу јер немају или им одузимају куће зато што немају да плате рачун неки воле да дају новац од пореза на шутирање лопте. Али заборавите ово што сам рекао важно је да је да Србија има добар кредитни (дужнички) "рејтинг".

(utorak, 22. okt 2019, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

Privatizacija

Nije bitno za koga navijam, nije poenta u tome. Ali je vazno da sam poreski obveznik i interesuje me gde ide moj novac. Cisto me zanima, kakav je statuz Crvene Zvezde? Je li ona privatizovana ili ne. Da li je Covic, odnosno FMP kupio Crvenu Zvezdu ili ne. Ako je kupio i ako je taj klub u privatnim rukama, zasto drzava ulaze u njega? Da li drzava ulaze u bilo koju privatizovanu fabriku? Privatizovanu proizvodnju? Ili samo u privatizovane klubove.

(utorak, 22. okt 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Privatizovati

Privatizovati pod hitno! Mozda ce bolje igrati,ovako nas samo sramote za skupe pare....