Han ambasador Igara mladih, Vučiću priznanje za podršku

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han proglašen je u Beogradu za novog ambasadora Sportskih igara mladih, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je uručeno specijalno priznanje za podršku i doprinos razvoju te sportske manifestacije. Ova inicijativa bi bila najbolji mogući kandidat za Nobelovu nagradu, rekao je Han.

Vučić je, na svečanoj ceremoniji u Beogradu, zahvalio na priznanju, i primetio da ga gotovo ničim nije zaslužio i da oseća da ne pripada njemu, već Luki Rakiću, sinu Miodraga Rakića, inače njegovog dugogodišnjeg političkog protivnika, koji je preminuo pre nekoliko godina.

Rakić je, inače, bio šef Kabineta bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a Vučić kaže da mu je svojevremeno skrenuo pažnju na značaj te manifestacije.

"Rakić me je molio, kada je došlo do promene vlasti, da podržim Igre mladih, jer je to dobro za region, za našu decu, zato što će drugačiju svest da imaju u budućnosti, više tolerancije i više poštovanja da pokazuju jedni prema drugima", rekao je danas Vučić.

Hanu je statuu ambasadora uručio legendarni fudbaler Partizana, reprezentativac Jugoslavije Predrag Mijatović.

Han je poručio da će uraditi sve da promoviše takvu vrstu regionalne aktivnosti mladih ljudi i dodao da je ova inicijativa najveći sportski događaj među amaterima u svetu i da sve što je u okviru nje postignuto vredi Nobelove nagrade. 

On je na svečanosti, na kojoj je proglašen za ambasadora Igara, rekao da je ovo priznanje za njega lično najviše koje je dobio i koje će ikada dobiti. 

"Bila je, jeste i biće odlična ideja da se mladima pruži prilika da igraju jedni s drugima, da iskoriste svoje talente, interersovanja, ambicije, a sve u okviru zdrave konkurencije", rekao je Han.

Ovaj događaj je, prema njegovim rečima, prerastao u najveći sportski događaj među amaterima u svetu i to je veliko dostignuće.

"Ono što nikada nisam radio kao političar, nisam se zahvaljivao sponzorima, ali, sada ću načiniti izuzetak i zahvaliti se svim sponzorima što su finansirali ovu vrstu aktivnosti, jer mislim da je to najbolja moguća investicija koju neko može da uloži u društvo", istakao je Han.

"Uveravam vas da ćete imati podršku i u budćnosti", rekao je on. 

Kako kaže, ima mnogo priča o tome ko je najbolji kandidat za Nobelovu nagradu.

"Ova inicijativa bi bila najbolji mogući kandidat, jer ono što ste postigli i uradili vredi da bude nagrađeno i izvan regiona", zaključio je Han. 

Sportske igre mladih predstavljaju najveću manifestaciju za decu i omladinu u regionu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva, a već nekolko godina omogućavaju besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina osnovcima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Igre su nastale 1996. godine u Hrvatskoj, u Splitu, a do danas su se razvilee u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Evropi, koja godišnje okupi više od 170.000 dece iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Prepoznatljiv su brend koji se danas razvija u zemljama regiona, a organizatori nastoje da omoguće svoj deci, iz što više gradova, da se takmiče u jednom od 10 sportova, od proleća do kraja leta.

Marić: Igre mladih najveći projekat amaterskog sporta u Evrop

Idejni tvorac Sportskih igara mladih, predsednik Igara Hrvatske Zdravko Marić zahvalio je danas evropskom komesaru Johanesu Hanu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci, koju, kaže, pružaju od prvog dana toj manifestaciji.


"Nadam se da su danas čuli za nas i neki koji do sada nisu. Han nas je 'kupio' iskrenošću i siguran sam da ćemo iz njegovu pomoć još rasti", rekao je Marić.
On je istakao da će se pravi učinak Igara videti u budućnosti, jer su deca koja su se do sada takmičila, ponela sjajne uspomene.

"Nikada nije bilo ni najmanjeg incidenta", podvukao je Marić i dodao da je već urađeno puno, a da će još više biti urađeno u budućnosti.

Hanu je statuu ambasadora uručio legendarni fudbaler Partizana, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, ambasador Igara Predrag Mijatović, koji je rekao da mu je čast i zadovoljstvo, kao jednom od prvih ambasadora, što je danas prisustvovao svečanosti.

"Ovo je veliki korak ka rastu Igara mladih, a verujem da ćemo jednog dana dostići svetske visine", rekao je Mijatović. 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво