Da li se šah u Srbiji izgubio ili samo zaturio?

U šahu je Srbija nekada bila druga sila sveta, majstori te igre bili su veoma poštovani. Danas je ta igra retko u centru pažnje države i medija. Mada je sve ređe tema elektronskih i štampanih medija, na internetu, društvenim mrežama i aplikacijama mobilnih telefona šah je sve popularniji.

"Zbog materijalnih nevolja a i drugih mnogo toga je pošlo loše po šah najviše zbog toga što sadašnji kadrovi nisu dostojni da vode jednu tako popularnu oblast,  a sa druge strane izgubili smo medije, a kada izgubite medije izgubili ste i marketing", kaže Dragoljub Joksimović, dugogodišnji urednik šahovske rubrike u "Politici".

Zbog igre na 64 crno-bela polja kršene su sankcije Ujedininjenih nacija prema Saveznoj Republici Jugoslaviji. Revanš istorijskog meča Fišer- Spaski 1992. pratilo je više od 200 novinara iz celog sveta,a nagradni fond je bio najveći u istoriji - 5 miliona dolara.

"Šah je igra miliona i danas ima ogromnu popularnost ali nema više tako velikih zvezda, nema više te misterije koja je nekada krasila šah i davala mu zaista tu specifičnu notu i predstavljala svetu tu grandioznu ideju taktike umtnosti strategije na crno-belim poljima", kaže Nenad Stanković, autor knjige "Najveća tajna Bobija Fišera".

Igra, za koju se ne zna pouzdano gde je i kako nastala, u Srbiji se i dalje igra. Za tablom se sedi na svakom koraku, na pijaci, u parku, u profesorskim kabinetima.

"Bilo bi lepo da šah ima podršku države i medija koju je nekada imao, da nađe svoje mesto pod suncem jer možda nije neophodno čekati neki rezultat da se desi da i se to desilo i da bi se vrtio, mi sami znamo recimo da tenis skoro niko nije pratio dok se Novak nije pojavio", kaže velemajstor Ivan Ivanišević, velemajstor i prvak Srbije u šahu.

Upućeni kažu da su šahu popolarnost ukrale neke druge igre, da on nije dovoljno televizičan i da se o njemu ne može mnogo reći u malo minuta, a vreme na televiziji košta.

"Zbog toga su sve neke emisije i direktni živi prenosi partija šahovskih sa svih najvećih turnira na svetu ali o onih manjih prebačeni na internet. Dakle postoji nekoliko sajtova svetskih koje svi ljubitelji šaha znaju,gde pomoću dva tri klika izaberu partiju koju će da gledaju uživo",kaže Marko Maksimović, novinar RTS-a majstorski kandidat.

U poslednjih osam godina u Srbiji se šah izučava kao izborni predmet u osnovnoj školi, međutim, od 1500 škola predmet je organizovan samo u njih 60.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво