Da li se šah u Srbiji izgubio ili samo zaturio?

U šahu je Srbija nekada bila druga sila sveta, majstori te igre bili su veoma poštovani. Danas je ta igra retko u centru pažnje države i medija. Mada je sve ređe tema elektronskih i štampanih medija, na internetu, društvenim mrežama i aplikacijama mobilnih telefona šah je sve popularniji.

"Zbog materijalnih nevolja a i drugih mnogo toga je pošlo loše po šah najviše zbog toga što sadašnji kadrovi nisu dostojni da vode jednu tako popularnu oblast,  a sa druge strane izgubili smo medije, a kada izgubite medije izgubili ste i marketing", kaže Dragoljub Joksimović, dugogodišnji urednik šahovske rubrike u "Politici".

Zbog igre na 64 crno-bela polja kršene su sankcije Ujedininjenih nacija prema Saveznoj Republici Jugoslaviji. Revanš istorijskog meča Fišer- Spaski 1992. pratilo je više od 200 novinara iz celog sveta,a nagradni fond je bio najveći u istoriji - 5 miliona dolara.

"Šah je igra miliona i danas ima ogromnu popularnost ali nema više tako velikih zvezda, nema više te misterije koja je nekada krasila šah i davala mu zaista tu specifičnu notu i predstavljala svetu tu grandioznu ideju taktike umtnosti strategije na crno-belim poljima", kaže Nenad Stanković, autor knjige "Najveća tajna Bobija Fišera".

Igra, za koju se ne zna pouzdano gde je i kako nastala, u Srbiji se i dalje igra. Za tablom se sedi na svakom koraku, na pijaci, u parku, u profesorskim kabinetima.

"Bilo bi lepo da šah ima podršku države i medija koju je nekada imao, da nađe svoje mesto pod suncem jer možda nije neophodno čekati neki rezultat da se desi da i se to desilo i da bi se vrtio, mi sami znamo recimo da tenis skoro niko nije pratio dok se Novak nije pojavio", kaže velemajstor Ivan Ivanišević, velemajstor i prvak Srbije u šahu.

Upućeni kažu da su šahu popolarnost ukrale neke druge igre, da on nije dovoljno televizičan i da se o njemu ne može mnogo reći u malo minuta, a vreme na televiziji košta.

"Zbog toga su sve neke emisije i direktni živi prenosi partija šahovskih sa svih najvećih turnira na svetu ali o onih manjih prebačeni na internet. Dakle postoji nekoliko sajtova svetskih koje svi ljubitelji šaha znaju,gde pomoću dva tri klika izaberu partiju koju će da gledaju uživo",kaže Marko Maksimović, novinar RTS-a majstorski kandidat.

U poslednjih osam godina u Srbiji se šah izučava kao izborni predmet u osnovnoj školi, međutim, od 1500 škola predmet je organizovan samo u njih 60.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 11. jul 2017, 17:07) - Stobra [neregistrovani]

Zašto je šah sve manje popularan

Vodim šah klub u jednom malom mestu u okolini Sombora već 12 godina. Vrlo uspešna deca su prošla kroz našu školu šaha. I ako smo osvojili 7 medalja na državnim takmičenjima , naišli smo na zid ćutnje što se tiče lokalne sredine. Pa ove godine za školska opštinska i okružna takmičenja deca ne dobiju diplome. A kad se traži račun od ŠS Srbije za plaćen smeštaj i kotizaciju za takmičenje, najčešće se ne dobije ili se posle nekoliko meseci upornog traženja dobije. Dakle, haos u savezu je najveći razlog zapostavljanja šaha u medijima, a to dovodi i do male zastupljenosti šaha kao predmeta u školama.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

Uteha

Ni Rusi nisu danas sto su nekad bili sovjetski sahisti

(ponedeljak, 10. jul 2017, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

sta reci

Situacija nije bolja ni kod stranih sportskih kanala. Verovatno se šah ne smatra sportski atraktivnim pa ga tako reći i nema. Kad ste zadnji put videli prenos šahovskog meča na nekom od Eurosport kanala ili bilo kog drugog sportskog kanala na satelitu ili u kablovskoj mreži? Ali zato se prenose redovno, poker, pikado i bilijar. Izgleda da to nije samo problem na našim medijima. Sa druge strane šah itekako može biti "televizičan" upotrebom najnovijih grafičkih 3d tehnologija prikaza. Nažalost izgleda da je ponestalo rediteljskih ideja tokom prenosa.

(ponedeljak, 10. jul 2017, 10:00) - Аспалатхос [neregistrovani]

економско слабљење друштва и информатика

Као човек који је 40 година слободног времена, енергије, стручног знања и средстава уложио у шах развијајући јединствени аутоматски систем МАРС, у две речи могу констатовати да се код нас шах загубио услед економског слабљења друштва, дакле општих друштвених збивања и услед огромног утицаја информатике - интернета. Заложио бих се да се шах што више проучава у школама, јер развија не само интелигенцију, већ изграђује личност, проширује пријатељства, приморава нас на објективно сагледавање реалности и тренира нас стрпљењу и култури. Неко ће рећи - друштвена игра као и многе друге, али није баш сасвимм тако. Шах је сублимирао мудрост старих култура, математике, логике, чак аастрономије. Не називају га широм света КРАЉЕВСКОМ ИГРОМ, нити је случајно изабрано гесло ФИДЕ - Генс уна сумус! Поздрав свима, Андро Мошић.