Trka kroz Srbiju, Stević slomio ključnu kost i rebro

Vest dana sa 56. trke "Kroz Srbiju" nije pobeda Italijana Filipa Fortina u prvoj etapi od Beograda do Loznice već pad na oko 3,5 km do cilja veće grupe vozača u kome je srpski olimpijac, dvostruki pobednik ove trke (2011. i 2013) Ivan Stević (Partizan Start Vaks, Beograd) polomio ključnu kost i rebro.

Lekarski tim klinike Anlave prebacio ga je u bolnicu i sportski direktor trke Dušan Banović je rekao:

"Stević je brzo zbrinut, snimljene su i sanirane povrede koje su došle u zao čas i sugurno će znatno poremetiti njegov program priprema za OI u Riju kome je bio izuzetno posvećen".

Pad se zbio posle kružnog toka na prilazu Loznici. Prvi se našao na asfaltu turski bicikista a potom je pala i poveća grupa u kojoj su, između ostalih bili vozač CCN Metalca iz Kraljeva Dejan Marić i OBK Beograda Marko Stanković.

Sudijski kolegijum nije dodelio vreme pobednika popadalim biciklistima (pad je bio na više od tri km do cilja) i to je najviše pogodilo mladog vozača kraljevačkog kluba Dušana Rajovića koji je zbog pada zaostao a mogao je da bude visoko u generalnom plasmanu pošto je za pobede na dva prolazna cilja u Umki i kod TENT-a u Obrenovcu osvojio po tri sekunde bonifikacije.

Sprint onih koji su izbegli pad odlučio je pobednika pred preko hiljadu Lozničana.

Fratini, član italijanske ekipe Europa Ovini slavio je posle 3:20,12 časova stazi od 144 km od Beograda, ispred Italijana Matea Malucelija (Unieuro Viler Trevinjani) i turskog biciklista Ahmeta Orkena (Konja). Poljak Konrad Tomasiek iz Start Vaks Partizana stigao je osmi, a najbolje plsirani srpski vozač je bio na 18. mestu Nikola Kozomara (CCN Metac) svi u vremenu pobednika.

Jedini brdski cilj u etapi na Tekerišu dobio je Aleks Turin (Italija, Unieuro Viler Trevinjani) koji je poneo i plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve.

Zelena za prolazne ciljeve Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Fortinu, dok je belu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Hrvat u azerebejdžanskoj ekipi Sinerdži Baku Josip Rumac.

Tačkastu majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković") Ministarstva omladine i sporta u drugoj etapi poneće Dušan Rajović (CCN Metalac).

Fortin je ove godine pobedio u drugom delu trke Beograd - Banjaluka i na Velikoj nagradi Adria mobil u Sloveniji.

Trofeje je uručivao Dejan Stalović pomoćnik gradonačelnika Loznice sa saradnicima. Istakao je da je Loznica četvrti put dočekala najbolje bicikliste i pozvao karavan u goste i iduće godine. Majice su oblačili i Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, koji se na konferenciji za novinare zahvalio Gradu Loznici na izuzetnom prijemu kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

Fortin će u drugoj etapi u sredu 15. juna od 106 km od Bajine Bašte do Pribojske banje nositi žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu MP „Bio rič lajf". Za pobedu u etapi pripao mu je i ručni sat zvaničnog merioca vremena Festine.

broj komentara 0 pošalji komentar