Čitaj mi!

Umro Svetozar Gligorić

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro u Beogradu u 90. godini. Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

U Beogradu je danas, u 90. godini, preminuo šahovski velemajstor Svetozar Gligorić, saopštio je Šahovski savez Srbije. Kako je rekao generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Zoran Peković, Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara.

Gligorić je bio jedan od najvećih srpskih šahista svih vremena, a među brojnim priznanjima osvojio je 13 medalja na Šahovskim olimpijskim igrama - dve zlatne, šest srebrnih i pet bronzanih. Sa prvenstava Evrope ima četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu medalju.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Kralj Petar Prvi", a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku. Za šahovsku tablu prvi put je seo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina. Prvi turnir osvojio je sa 15 godina, kada je pobedio na takmičenju Beogradskog šahovskog kluba.

Veći deo karijere proveo je u Partizanu, ali je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda. Titulu velemajstora Gligorić je dobio 1951. godine, a zlatne medalje na Šahovskim olimpijskim igrama osvojio je 1950. u Dubrovniku i 1958. u Minhenu. Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Bio je pobednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se pre i posle toga kao novinar Borbe, NIN-a i dve decenije Radio Beograda gde je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem i Ordenom Nemanje Prvog reda. Njegova knjiga o Meču stoleća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavo prvi muzički CD pod nazivom "Kako sam preživeo 20. vek", a reč je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća Šahovskom savezu Srbije povodom smrti šahovskog velemajstora Svetozara Gligorića.

"Svetozar Gligorić bio je velemajstor i legenda, uzor mnogim generacijama sportista Jugoslavije i Srbije. Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za Srbiju", navodi se u telegramu saučešća premijera Dačića.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom smrti Svetozara Gligorića.

"U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava", navodi se u telegramu koje je uputila Marićeva.

Ljubojević: Svet crno-belih polja je ostao tužan

Jedan od najtrofejnijih srpskih šahista svih vremena Ljubomir Ljubojević rekao je danas da ga je smrt velemajstora Svetozara Gligorića duboko potresla.

"Smrt našeg Glige duboko me je potresla. Bio je veličanstvena šahovska ličnost i jedan od mojih uzora. Njegova izražena senzibilnost za umetnost, kulturu i šah uz rezultate koje je ostvario učinio je da naša zemlja postane šahovska velesila tokom niza decenija", naveo je Ljubojević u saopštenju.

"Gligorićeva neizmerna ljubav prema muzici kojoj je poslednjih godina bio takođe odan kao šahu, pokazuje o svestranosti i bogatstvu njegovog lika. Žarko bih želeo i verujem da je zagrlio poslednje trenutke svog života sa onom melodijom koju je usavršavao do poslednjeg dana. Odlaskom velikana 20. veka svet crno-belih polja ostaje tužan", dodao je Ljbojević.

Ljubojević je svojevremeno bio treći šahista sveta, iza Karpova i Kasparova. Učestvovao je na dve šahovske Olimpijade i četiri Evropska šampionata.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 15. avg 2012, 15:47) - Милош, Београд [neregistrovani]

Светозар Глигорић

Баш ми је жао, имао сам прилику да се сусретнем са њим као мали у парку Ослободиоци Београда, када је пришао мом оцу и питао да ли играм шах, да би ми донео таблу и фигуре сутрадан, што се и десило, на крају.

(sreda, 15. avg 2012, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Svijet

Ne samo Srbija, nego i cijeli svijet. Slava mu!

(sreda, 15. avg 2012, 14:04) - Nebojsa CH [neregistrovani]

memorandum

Takav covek se radja jednom u 1000 godina.Gligo vecna ti slava,pozdrav od jednog sahovskog amatera.Bio si divan kao covek i sahista.

(sreda, 15. avg 2012, 13:23) - Gordana [neregistrovani]

Hvala za remi i jedinstven događaj!

Sa nekih 12 godina imala sam čast da igram silmutanku sa Svetozarem Gligorićem, i u nameri da preduhitrim druga, koji je bio tabla posle mene, pitala sam za remi prva, na njegovom potezu..divno se nasmejao i prihvatio. Lepa uspomena iz detinjstva za čitav život.
Neka mu je večna slava. Hvala!

(sreda, 15. avg 2012, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Poslednji pozdrav velikom coveku i sahisti

Neka mu je vecna slava!

(sreda, 15. avg 2012, 08:16) - Radina [neregistrovani]

trag velikog coveka

Zalosna sam zbog njegovog odlaska, jer sam imala cast i privilegiju da slusam njegove planove i zelje da se cuje njegova muzika.
U nadi da ce se njegova muzika cuti, pridruzujem se zeljama mnogih koji su ga voleli, za mir i spokoj njegovoj dusi.

(sreda, 15. avg 2012, 00:26) - krivotorbic [neregistrovani]

azbukovcanin

Najpoznatiji azbukovčanin od juce vise nije sa nama!
Ovozemaljski život napustio je Svetozar Gligorić, šahista svetskog glasa i veliki zaljubljenik u muziku... Nama azbukovčanima na privremenom radu u Beogradu učinio je veliku čast svojim gostovanjem na poslednjoj Večeri azbukovčana...
Bog da mu dušu prosti!

(utorak, 14. avg 2012, 23:32) - Miroslav [neregistrovani]

In memoriam

Poslednji pozdrav šahovskom velikanu, laka i bila zemlja i počivao u miru.

(utorak, 14. avg 2012, 23:24) - Veljko [neregistrovani]

Saucesce

Iskreno saucesce onima kojima je bio drag. Srbija je izgubila dobrog sahistu i coveka. Velikog sampiona koga cemo se uvek secati i imati za uzora.

(utorak, 14. avg 2012, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Zbogom, velemajstore!

Moja generacija poznaje tvoj rad!