Tri kandidata za ZOI 2018.

Kandidaturu za organizaciju zimskih Olimpijskih igara podneli su Anesi iz Francuske, Minhen i Pjongjang iz Severne Koreje, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet.

Rok za podnošenje kompletne dokumentacije istekao je 15.3. a već od sutra Komisija za vrednovanje kandidatura počeće sa radom. Ocena kandidatura mora da bude završena od 21. juna, kada će se u Lozani sastati 15.člani Izvršni biro MOK-a.

Nakon toga sastanka, predsednik MOK-a Žak Rog saopštiće da li sva tri grada ispunjavaju sve uslove da bi ostali u trci za organizaciju Olimpijskih igara.

Odluka o tome ko će 2018. organizovati zimske Olimpijske igre biće doneta tajnim glasanjem na skupštini MOK-a, koja će biti održana 6. juna 2011. u Durbanu u Južnoj Africi.

Pjongčang se kandidovao treći put zaredom, a prethodno je gubio od Vakuvera i Sočija, koji će Igre organizovati 2014. godine. Južnokorejci se nadaju da bi sada mogli da imaju prednost u odnosu na protivkandidate zbog velikog uspeha njihovih sportista, koji su u Vankuveru sa šest zlatnih, a ukupno 14 medalja, biti šesta najuspešnija nacija.

Anesi pokušava da zimske Olimpijse igre četvrti put dovede u Francuske, a treći put u Savojske Alpe, gde su bile održane 1924. u Šamoniju i 1992. u Albervilu.

Minhen želi da postane prvi grad koji je dobio organizaciju letnjih i zimskih Olimpijskih igara. Bavarci bi takmičenja na ledu organizovali u gradu, dok bi takmičenja na snegu bila održana u 80 kilometara udaljenom Garmišpartenkirhenu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">