Vankuver postavio standard

Predsednik Međunarodnog olimijskog komiteta Žak Rog ocenio je da je Vankuver organizovao jedinstvene Zimske olimpijske igre i budućim domaćinima postavio težak zadatak.

"Vankuver je ove Igre prihvatio na izuzetan način. Nikada nisam video ovako nešto. Zaista je jedinstveno", kazao je Rog, z njegove reči su već izazvale rasprave o mogućnostima narednih organizatora Olimpijskih igara: Londona, Sočija i Rio de Žaneira.

Festivalska atmosfera i entuzijazam domaće javnosti u Vankuveru naterala je skoro sve zvaničnike da ovogodišnje Zimske olimpijske igre uporede sa onima u malom norveškom gradu Lilehameru, koji je 1994. godine oduševio svet. Vankuver je poređen i sa Sidnejom, domaćinom još jednih uspešnih Igara, 2000. godine.

"Budući domaćini znaju da zaista postoji potreba da se stvori ovakav duh, a tako nešto ne nastaje na papiru", rekao je Rog.

Utisak o Igrama u Vankuveru nije pokvarila ni smrt reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je poginuo izletevši sa staze na treningu dan pred početak takmičenja. Prisutni su zanemarili i vremenske probleme prvih dana.

Svima su u pamćenju ostale ulice pune raspoloženih navijača, objekti bez praznih mesta i zemlja ujedinjena oko jednog cilja.

"Prvi put su Zimske olimpijske igre bile na istom nivou kao i Letnje olimpijske igre", kazao je član MOK-a iz Australije Kevan Gosper.  Zimske olimpijske igre se održavaju od 1924. godine, ali se njihov termin tek od 1994. ne podudara sa Letnjim olimpijskim igrama.

Naredne Olimpijske igre, letnje, biće u Londonu, koji će 2012. godine treći put biti domaćin najveće sportske manifestacije sveta, po čemu je apsolutni rekorder.

Namera čelnika Londona je da u zapuštenom istočnom delu grada sagrade atraktivan olimpijski park, dok bi ostali kvartovi trebalo da noćnim provodom privuku turiste. Takmičenja će, kao i u Vankuveru, biti uživo posmatrana na velikim ekranima.

Šef organizacionog komiteta Igara u Londonu Setbastijan Kou priznao je, ipak, da je Vankuver i njega impresionirao, pre svega zbog punih tribina i olimpijskog duha u javnosti.

"Od Sidneja nisam video grad u kome je javnost tako prihvatila Olimpijske igre. Osećam da će ove igre po tome i biti upamćene", ocenio je Kou, koji očekuje da će olimpijska borilišta 2012. godine svakog dana posećivati oko 250.000 stanovnika Londona i još milion gostiju iz sveta.

Dodatan pritisak na London biće i taj što su prethodne Letnje olimpijske igre u Pekingu i po mnogima bile skektakularne. Gosper je čak kazao i da su bile preterene, ali da je Vankuver svet vratio u realnost.

"Takve igre nećemo videti nikada više", priznao je Kou, ali i ocenio da Igre ne vredi porediti.

Sličan problem imaće i organizatori narednih Zimskih igara, koje će se 2014. godine održati u Sočiju, čiji organizacioni komitet predvodi Dmitrij Černišenko.

"Atmosfera je Vankuveru bila je naelektrisana, a upravo to želimo da imamo i mi u Rusiji. Probaćemo da do tog cilja stignemo na naš način, uz ruski dodir, bez stereotipa", kazao je Černišenko.  Rusi se nadaju i da će na svom tlu uspeti da ponove i uspeh Kanađana u broju osvojenih medalja prilikom organizacije Igara.

Kanada je Olimpijske igre organizovala i 1976. godine u Montrealu i 1988. u Kalgariju, ali joj to nije pomoglo da osvoji zlatnu olimpijsku medalju. U Vankuveru su, međutim, kanadski sportisti osvojili čak 14 zlatnih medalja, što je rekord Zimskih olimpijskih igara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 14. mar 2010, 10:04) - marijana [neregistrovani]

najgore otvaranje do sada

Vankuver je postavio standard kada su u pitanju kiksevi. Prvo uoči otvaranja, onaj kiks sa bakljom a onda problemi sa informatikom prilikom objavljivanja bodova na ski skokovima pa ski staze koje bile loše itd itd..

(četvrtak, 04. mar 2010, 20:26) - dragan [neregistrovani]

pohvala do neba

Vancouver je grad iznad svih gradova i samo za sve zaslužuje pohvale do nebaaaaaaaaaaa

(utorak, 02. mar 2010, 22:25) - dokon [neregistrovani]

Ismejavanje komentatoru tv-a..

...a na nemackom radiju, zbog matematike:"Ovo su 10 prestavnika Srbije, pola ih sedi u cetvorobobu!"

(utorak, 02. mar 2010, 19:38) - syperany [neregistrovani]

well done

tacno tako, mislim sta vise reci

(utorak, 02. mar 2010, 12:58) - Aleksandar [neregistrovani]

...

Kome se ne svidjaju grandiozna otvaranja ne mora da ih gleda! Meni je to extra, uvek iscekujues da vidis nesto novo, zanimljivo i originalno!

(utorak, 02. mar 2010, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

NIKO

Te grandiozne ceremonije otvaranja i zatvaranja olimpijada sem trosenja para nicemu ne sluze. Jedna najobicnija sarena i vrlo skupa laza. MOK bi trebalo da to svede
na odredjenu, uvek istu proceduru, skromnu i
daleko jeftiniju. Ovo tzv nadmetanje i postavljanje nekih "standarda" su van pameti!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">