Slavlje na zatvaranju Igara

Zimske olimpijske igre u Vankuveru zatvorene su uz slavljeničku atmosferu i muziku Nila Janga pred 60.000 ljudi na stadionu Bi-Si Plejs.

Vesela atmosfea bila je sušta suprotnost onoj sa ceremonije otvaranja 12. februara, kada je minutom ćutanja odata počast 21-godišnjem sankašu Nodaru Kumaritašviliju, koji je poginuo na treningu na dan početka Igara.

Glavni govornici na svečanosti zatvaranja, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog i glavni organizator Igara Džon Furlong, ponovo su odali počast mladom sportisti.  Rog je proglasio Igre zatvorenim, a ocenio ih je kao izuzetne i vrlo prijateljske.

Jang je izveo svoju staru pesmu, a plamen je ugašen kada se numera završila.

Funkcioneri kanadskog tima odlučili su se za dodatnu ozbiljnost, pošto su rešili da prilikom zatvaranja nacionalnu zastavu nosi umetnička klizačica Džoeni Ročet, koja je osvojila bronzanu medalju neposredno posle smrti majke, čime je inspirisala ostale.

Najviše medalja na ZOI osvojile su SAD, 37, dok je Kanada osvojila najviše zlatnih medalja - 14.

Srbiju je na Olimpijadi predstavljalo deset takmičara, a najuspešniji su bili članovi posade našeg boba četvoroseda, u sastavu Radenović - Matijević - Sarčević - Savić, koji su u finalu uspešno provezli sve četiri trke i na kraju zauzeli, istorijsko, 18. mesto od 25 posada koje su započele takmičenje.

Mlada skijašica Nevena Ignjatović je u slalomu zauzela 32. mesto od 84 takmičarke, dok je Jelena Jolović u veleslalomu bila 33. od 60 takmičarki, a u superveleslalomu 30. od 48 učesnica. Milanko Petrović je učestvovao u biatlonu na 10 i 20 kilometara, Belma Šmrković i Amar Garibović u nordijskom skijanju, a Marija Trmčić u slalomu.

Prilikom zatvaranja ispravljen je i propust sa otvaranja, kada se nije podigao jedan držač lonca u kome se nalazio olimpijski plamen. Držač se sada glatko podigao, a plamen je upalila Ketriona Lemej Doun, koja je u tome bila sprečena 12. februara.

Posle toga usledila je tradicionalna ceremonija u kojoj je olimpijska zastava spuštena i predata domaćinima sledećih Igara 2014, predstavnicima ruskog grada Soči.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи