Izgubljeni u "grupi smrti"

Istorija fudbala u Danskoj vrti se oko zlata na Evropskom prvenstvu 1992. godine, zlata koje je bilo "namenjeno" tadašnjoj Jugoslaviji. Ovo je tim koji nije redak gost najvećih takmičenja, ali mimo pomenutog slučaja uspesi su ih mimoilazili. I ove godine, u Poljskoj i Ukrajini, poluanonimni tim Mortena Olsena igra u najjačoj grupi, u kojoj bi sve osim eventualnog otkidanja bodova nekom od favorita bilo ogromno iznenađenje.

Čuveni, neki bi rekli kontroverzni šampioni Evrope iz 1992. godine, Danci su na ovaj šampionat stigli kao najbolji u svojoj kvalifikacionoj grupi, ispred Portugala. Sada, sudbina ih je stavila u najtežu grupu u Poljskoj i Ukrajini, u kojoj su, srećom ili ne, ponovo Portugalci.

Danska je selekcija koja igra relativno redovno na kontinentalnim prvenstvima, i relativno solidno. Danci se nisu kvalifikovali za šampionat 2008. godine, tako da će ovo prvenstvo bit osmi završni turnir za ovaj nacionalni tim.

Danska je izborila svoju vizu za ovogodišnji turnir zahvaljujući pobedom od 2:1 nad Ronaldom i drugovima u Kopenhagenu. Golove su postigli Majkl Kron-Deli i Niklas Bendtner, dok je za Portugal, iz slobodnog udarca ali tek u zaostavnom vremenu, precizan bio Kristijano Ronaldo.

Danci tokom kvalifikacija nisu poraženi na svom terenu, a jedini gol koji su primili bio je upravo malopre pomenuti.

„Kvalifikovali smo se u trenutku kada smo promovisali nekoliko novih igrača. Sada je jako bitno da se igrači međusobno upoznaju", istakao je selektor Morten Olsen, koji je produžio ugovor sa fudbalskim savezom ove zemlje do kraja Svetskog prvenstva u Brazilu.

Danska se nije plasirala na prvenstvo koje je održano u Austriji i Švajcaraskoj jer su od nje uspešniji bili Španija i Švedska. Tada je Danska delovala daleko slabije nego danas, kada njenu igru karakterišu disciplina i visok nivo fizičke pripremljenosti.

Najsvetliji trenutak fudbala u Danskoj dogodio se pre 20 godina. Danci se nisu kvalifikovali na završni turnir, ali je ekipa koja je bila bolja od nje u kvalifikacijama, selekcija Jugoslavije, suspendovana iz isuviše dobro poznatih razloga. Drugu priliku Danska je oberučke prihvatila, i sjajno iskoristila.

Iako su se spremali samo deset dana, u grupnoj fazi takmičenja bili su bolji od Francuske i Engleske, a od Holandije u polufinalu. U finalu u kome je pobeđena Nemačka, Jensen i Vilfort postigli su golove kojima je kompletirana bajka Danske.

Danska je debitovala na Evropskom prvenstvu 1964. godine, a grupnu fazu su prvi put prošlu u svom sledećem pojavljivanju 1984. godine. Tom prilikom ispali su od selekcije Španije u polufinalu.

Mortin Olsen odabrao je sledeće fudbalere za prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini:

Golmani: Stefan Andersen, Anders Lindegard, Kasper Šmajhel

Odbrana: Sajmon Kjer, Danijel Ager, Sajmon Poulsen, Lars Jakobsen, Andreas Bjeland, Jores Okore, Danijel Vas

Sredina terena: Kristijan Poulsen, Vilijam Kvist, Kristijan Eriksen, Mikael Kron-Deli, Lase Šone, Mikael Silberbauer, Jakob Poulsen, Tomas Kalenberg, Niki Zimling

Napad: Niklas Bendtner, Denis Romedal, Niklas Pedersen, Tobijas Mikelsen

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво