Читај ми!

Baloteli srušio Nemce

Italija je ponovo bila kobna za Nemce. Sva osporavanja, sve vanfudbalske priče i kritike večeras su pale u vodu. Mario Baloteli je sa dva pogotka ne samo izbacio favorizovanu i do večeras sjajnu Nemačku, nego je i konačno dopustio svom talentu da zaseni njegov karakter. Italija sasvim zasluženo ide u kijevsko finale, jer je bila bolji i iznad svega konkretniji rival u varšavskom duelu.

U odnosu na četvrtfinale, oba tima su pretrpela određene promene u startnih jedanaest. Kjelini, možda i najvažniji igrač u odbrani Italijana, ponovo se našao na terenu, Baljzareti se preselio na desni bok što je mesta u timu koštalo Abatea. Ponovo je karte promešao i Joakim Lev, koji je po prvi put na turniru od prvog minuta šansu dao Toniju Krosu. Uz njega, ponovo su od prvog minuta zaigrali i Mario Gomez i Lukas Podolski, zamenivši tako Klosea i Šurlea.

Prvu priliku na susretu, posle prekida, stvorila je Nemačka, ponajviše zbog nedovoljno dobre intervencije odbrane Italijana. Humels je bio taj koji je mogao, da je bolje zahvatio loptu i da se Pirlo nije nalazio na stativi, da donese ranu prednost svom timu.

Nijedna od ekipa nije dozvolila da podlegne važnosti meča i pritisku koji on nosi, pa smo već od samog starta, na obe strane, imali prilike da vidimo solidan broj koherentnih akcija.

Drugu zrelu priliku Nemačka je imala u 12. minutu kada je Barzalji nespretno reagovao i umalo savladao Bufona. Nakon kornera koji je ova greška prouzrokovala, Toni Kros je šutirao dosta dobro, ali je golman Italije uspeo da odreaguje.

Prvi udarac ka golu Nojera uputio je Montolivo u 17. minutu. Fudbaler Milana je to uradio odlično, sa otprilike 20 metara, ali je podjednako dobro intervenisao Nojer.

Čuvar mreže Bajerna morao je da se protegne i samo minut kasnije, ali je uspešno ukrotio udarac, ovoga puta Kasana.

Ovo je bio uvod u nekoliko minuta pritiska italijanskog nacionalnog tima, koji je kulminirao pogotkom. Kasano se izmigoljio između dvojice nemačkih fudbalera, nakon čega je uspeo da pogodi usamljenog Balotelija. „Super Mariju" je ostalo samo da se pokloni i donese prednost svom timu u 20. minutu. I ne samo to, Baloteli se ovim upisao u istoriju fudbala svoje zemlje, jer je postao strelac prvog pogotka za Italiju u polufinalima Evropskih prvenstava.

Nemačka je, sasvim prirodno, pokušavala što pre da stigne do poravnanja rezultata, ali pokušaji Gomeza i Ozila nisu dali željeni rezultat.

Nemcima su posao dodatno otežavali „azuri" time što su, protivno svim očekivanjima, umesto da se povuku i dalje svoje linije držali relativno visoko. Zbog toga, „panceri" su bili ograničeni na udarce sa distance i poludistance. Takav pokušaj vredan pomena bio je onaj Kedirin, kada je fudbaler Reala uradio sve tehnički savršeno, od prijema lopte do volej udarca koji je usledio. Na njegovu žalost, Bufon je ponovo dobro intervenisao.

Onda je ponovo na scenu stupio Mario Baloteli. U jeku napada Nemaca, Montolivo se dokopao lopte koju je sjajno poslao nečuvanom Baloteliju. Napadač Mančester Sitija je sa njom napravio nekoliko koraka, da bi zatim fenomenalnim udarcem ponovo poslao loptu iza leđa zabezeknutog Manuela Nojera.

Napadale su obe ekipe u prvih 45 minuta, ali samo jedna ekipa je to radila kako treba. U nekoliko puta nemačka odbrana je zatajila, među njima i do sada sjajni Humels, a Italija je to dva puta iskoristila. Nemačka je delovala, u nedostatku boljeg izraza, zbunjeno i vidno iznenađeno razvojem situacije.

Lev je morao da prodrma svoje igrače, a to je želeo da učini izmenama. U svlačionici su ostali Podolski i Gomez, a šansu su dobili Rojs i Klose. Čini se da je njegova namera donela privremenu promenu stanja na terenu, jer je u nastavku Nemačka delovala dosta sigurnije, sa daleko više „gladi" za toliko vrednim pogotkom.

Upravo je Rojs, u svom prvom kontaktu sa loptom, pokušao da savlada Bufona, ali njegov udarac iz kaznenog prostora protivnika nije bio dovoljno dobar.

Nedugo zatim, Nemačka je ponovo pripretila. Kros je odigrao povratan pas za Lama, ali kapiten nemačkog tima loptu šalje preko gola „azura".

Napadala je Nemačka, bolje reći kidisala, ali su prave prilike izostajale. Italijani su se delimično povukli, čekajući priliku iz kontri i polukontri. Dočekali su je u 60. minutu kada je ponovo Baloteli, nakon dva lepa driblinga, stvorio sebi priliku za udarac, ali ovoga puta lopta odlazi pored stative.

Na drugoj strani, šut iz slobodnog udarca Marka Rojsa zaustavio je Bufon uz asitenciju prečke.

Italija je imala veliku šansu i u 67. minutu, kada je Markizio iz zaista dobre pozicije loptu poslao pored leve stative gola Nojera. Ova situacija se, inače, podudara sa periodom igre u kome su Nemci delovali umorno i gotovo beznadežno.

U 75. minutu Markizio je ponovo mogao da postigne pogodak, ovoga puta iz još izglednije pozicije. Našao se sam ispred golmana Nemačke, prvo je mogao da doda loptu saigraču koji je bio na ivici peterca, ali ipak se odlučio na udarac, nakon koga lopta ipak odlazi pored dalje stative.

Nisu se na ovome zaustavili Italijani. „Azuri" su veći deo vremena provodili na protivničkoj polovini, a da je teren bio u boljem stanju lako su mogli i do još jednog pogotka.

U 82. minutu Di Natale je promašio vrlo verovatno najbolju priliku na meču. Nemačka se sasvim orijentisala na napad, što je ostavilo i više nego dovoljno prostora za napadače Italije. Upravo tako se iskusni fudbaler Udinezea našao sam ispred Nojera, ali je oklevao i uspeo samo da pogodi pogrešnu stranu mreže.

U poslednjem minutu regularnog dela susreta prvo su Humels, a zatim i Ozil bezuspešno pokušavali da, koliko-toliko, vrate nadu Nemcima. Naravno, nisu bili uspešni.

Međutim, u 92. minutu, dosuđen je jedanaesterac za Nemačku nakon igranja rukom Baljzaretija u kaznenom prostoru. Ozil je bio precizan, ali osim utehe Nemcima ovo nije donelo ništa, jer je sudija Lanoj nedugo zatim i odsvirao kraj susreta.

Italija je, bez imalo sumnje, sasvim zasluženo druga ekipa koja ide u kijevsko finale. „Azuri" su ukupno bili bolji od favorizovanih Nemaca, i još važnije, bili su znatno konkretniji. Nemačka jeste imala periode solidne igre, praćene uz nekoliko prilika, ali nijedna od njih nije se mogla okarakterisati idealnom. Ostaje samo dilema da li su na ovom meču više oduševili Italijani, ili možda razočarali Nemci, do večeras ekipa koja je najviše prikazala na ovom šampionatu.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се