Читај ми!

Oni rade za platu

Bacanje kugle, trčanje, skakanje, veslanje, plivanje, treninzi, pobede i porazi, mislite da se sportisti 24 časa dnevno bave samo tim stvarima, čak i na Olimpijskim igrama. Malo je poznato da mnogi olimpijci, po povratku kući, imaju redovne poslove, sa radnim vremenom, a da za učešće na takmičenjima često uzimaju slobodne dane i odmore.

Na kraju i oni su samo ljudi. Iako mislimo da po ceo dan samo treniraju i takmiče se i zarađuju neverovatan novac, i profesionalni sportisti imaju poslove kao sav normalan svet. To što o sportistima često sudimo samo na primeru fudbalera, čija basnoslovna primanja pomeraju sve granice, ne znači da su svi sportovi ekonomski isplativi.

Tako nešto sigurno znaju srpski takmičari koji treniraju „manje atraktivne" sportove, ali situacije nije mnogo bolja ni u inostranstvu.

Da bi mogao da plaća račune, američki vaterpolista Piter Hednat stažirao u jednoj banci u Njujorku. Ovaj 32-godišnji momak iskoristio je vreme kada je bio povređen da napreduje u finansijskoj instituciji „Goldman Saks". Po završetku Olimpijskih igara 12. avgusta, Hednat se vraća na svoje staro radno mesto.

Norvežanin rođen u Etiopiji, Urige Buta, da bi zaradio za život, radi kao čistač koji sređuje kancelarije i školske učionice.

Ovaj maratonac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu vežbao je u vreme kada je imao pauze na poslu. Na kraju su mu u firmi u kojoj je radio ponudili plaćeno odsustvo za vreme koje je Buta proveo na Igrama.

Bacanje diska nije unosan sport čak ni u Americi. To najbolje zna 25-godišnji olimpijac Lens Bruks, koji u Americi radi na građevini, a povremeno i kao barmen i izbacivač.

„Bacanje diska je sjajna stvar, ali na kraju, želeo bih da se bavim poslom koji bi mi obezbedio penziju", poručio je Bruks.

Japanac Kenki Sato, koji na Olimpijskim igrama učestvuje u jahačkim sportovima, u slobodno vreme je budistički sveštenik. Sato obožava meditaciju, a njegovi roditelji kažu da u meditaciji zna da provede i 19 sati dnevno. On kaže da mu religioznost pomaže kod jahanja.

Američka triatlonka Gven Jorgensen, po povratku iz Londona, vraća se svom poslu knjigovođe u jednoj firmi u Milvokiju. I nju su poslodavci pustili na Olimpijske igre, dok su kolege posebno ukrasile njen radni sto.

Čaz Bets je 25-godišnji američki rvač grčko-rimskim stilom koji se bavi grafičkim dizajnom i animacijom. Naravno, to radi u trenucima kada ne trenira i kada nije na Olimpijskim igrama.

Britanka Nataša Perdju jedna je od najjačih žena na ostrvu. Ova 36-godišnja dizačica tegova prvo je krenula da trenira karate, ali se posle smrti oca, prebacila na dizanje tegova. Ipak, sport joj nije glavni izvor zarade. Nataša radi kao profesionalni sakupljač sekundarnih sirovina, tačnije limenih konzervi u Lidsu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво