Zakuvalo se u Kini, ali nama ne treba ta čorba

Dan pre naše utakmice sa Italijom, možemo reći da je prvenstvo sveta i zapravo počelo, odnosno da je počelo da se dešava nešto suprotno prognozama i očekivanjima. Dominikanska republika, Brazil i Turska pritisli su prekidač, dok mi u Fošanu jedva čekamo meč sa ”čizmašima”. Bez zakuvavanja.

Za divno čudo, osvanulo lepo jutro u Fošanu. Kada kažem lepo, mislim bez kiše i sa probijanjem sunčevih zraka kroz uvek prisutne oblake.

Ali nije nažalost bilo vremena nešto puno uraditi pre treninga našeg tima, koji je bio zakazan za podne, a na kojem nas je selektor očekivao posle 13 časova.

A tamo dobra atmosfera, rad ali i osmesi. Naravno, zadužen za štimung bio je Muta Nikolić, koji se tokom reprezentativnog leta kao što je ovo pretvara u ozbiljnog kolekcionara vina.

Verujem da mnogi od vas koji ovo čitaju znaju za njegova takmičenja sa košarkašima državnog tima, ali nije zgoreg to još jednom pomenuti.

Naime, Saletov pomoćnik ima svoje stalne ”mušterije” za takmičenje u trojkama, a pored ”večitog”rivala Bogdana Bogdanovića i nešto manje redovnog Marka Gudurića, ”donator” za Mutinu vinsku kolekciju često bude i najbolji igrač među njima - Nikola Jokić.

Iskreno, ne znam koje je trenutno stanje duga, ali znam da im Muta sve pamti, kao što on zna da tim njegovim igricama podiže borbeni duh tima i pozitivno utiče na atmosferu, koja je (svima ovde nam se čini) ozbiljnija i prilično ”zategnutija” nego ranijih godina, što je donekle i očekivano s obzirom na ulog i cilj.

Danas ju je malo opustio i Birčević, koji je dobro prihvatio zicer” dobijen od novinara tokom davanja izjave iz dva dela, dok je Milutinov u znatno ozbiljnijem tonu rekao da protiv Italijana pored velike borbe i dobre utakmice očekuje i novu pobedu, treću uzastopnu nad istim protivnikom.

I upravo bi on i njegovo kolege iz izuzetno visoke unutrašnje linije sutra trebalo da imaju važnu ulogu u meču protiv tima kojem je najviši igrač visok ”svega” 205 centimetara.

Lep dan koji sam već pominjao, kolega Milun iz ”Sportskog žurnala” i ja hteli smo da iskoristimo da obiđemo drevni zamak u istorijskom kvartu Zumijao, ali dolazak ispred ulaza u pet do pet nije bio dovoljan, jer se za pet minuta koliko je ostalo do kraja radnog vremena ne može ni propisno ući, a kamoli nešto videti. Zato ćemo tamo otići sutra, uz još neko od važnih mesta u Fošanu (još većamo koje).

Pošto za zamak nije bilo vremena, za šetnju i večeru u komercijalnoj, veoma lepo organizovanoj i uređenoj četvrti Lingnan Tjanđin, nedaleko odatle jeste.

Kako je opšti konsenzus među kolegama kojima smo se tamo priključili bio da se posle par dana jede nešto ”evropsko”, a pošto ništa slično našoj čorbi bilo koje vrste u restoranima ne možete očekivati, odlučili smo se za provernu kombinaciju - kaprićoza i pivo. I nismo pogrešili, pošto je pica zaista bila iznad svih očekivanja.

S obzirom da je ubrzo usledila nova ”rutinska” provala oblaka, rešismo da dok ne stane pogledamo drugi deo duela između SAD i Turske, i to je bila još jedna dobra odluka u kratkom intervalu.

Utakmica u kojoj prosto nismo znali za koga da navijamo (ima valjanih argumenata i razloga i za jednu i za drugu stranu), ali je nekako većina priželjkivala da vidi poraz Amerike već u drugom kolu prvenstva.

To se kao što znate ipak u Šangaju nije dogodilo, a pored gomile nelogičnih poteza koji su se ređali u poslednjoj četvrtini, ali i u produžetku, direktni i čini se najveći krivci za to su bili Douš Balbaj i Džedi Osman, koji su u poslednjih minut i po, pri prednošću za njihov tim promašili po dva slobodna bacanja (dakle ukupno četiri) i praktično poklonili pobedu timu Grega Popoviča, čiji je izraz lica ukazivao na očigledan unutarnji bes.

Ono što su Turci ispustili, Brazilci predvođeni Acom ”Tricom” nisu, te su posle velike borbe u drugom kolu grupe F u takođe dramatičnom finišu u Nanjingu pobedili Grčku sa Janisom Adetokumbom.

Tragičar je bio rekovalescent Kostas Slukas, koji je od tri slobodna bacanja za produžetak u poslednjem sekudnu meča promašio poslednji. 

Veliki ”upset" što kažu sada već ozbiljno zabrinuti Amerkinaci napravila je i Dominikanska republika, koja je sa 70:68 savladala Nemačku i izbacila je sa prvenstva.

Dakle, zakuvalo se u Kini i favoriti nisu više tako sigurni. Samo da mi sutra protiv Italijana (13.30, RTS 1) ne budemo u toj čorbi, iako nam neka naša prava čorba svima ovde u Fošanu i te kako nedostaje...

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2019, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Hrana u Kini

Potpuno se slazem. Jos ce da jure cevapcice po Kini. Ne mogu da razumem da ne zele da probaju svetski poznatu kinesku kuhinju. Krajnje provincijalno.

(sreda, 04. sep 2019, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Hrana

Previse kukate, kineska kuhinja je fantasticna, ovo kazem kao neko ko je apsolutno problematican i izbirljiv cak i sa nasom domacom hranom. Pre ce biti da niste izasli dalje van kampa gde se odrzava prvenstvno i da jedete samo ono sto vam serviraju iz menze. Istrazite grad i jela malo. Nerazmiljivo mi je da neko trazi italijansku kuhinju u Kini..

Licno, ako sam se igde tokom putovanja u inostranstvo najeo to je bila Kina. Ovo svakodnevno iscudnjavanje hranom mi je neshvatljivo, a za kineze verovatno i uvredljivo.

Dosta.