Gregova anatomija

Trenerska veličina i košarkaška filozofija Grega Popoviča biće na ozbiljnom iskušenju tokom narednih sedmica, ponajviše jer se spletom neverovatnih okolnosti našao na čelu ekipe, koju zluradi mediji u SAD već nazivaju "najgorom u istoriji američke košarke". "Imamo pravog čoveka za trenera. Stalno govorim da će sve biti u redu i biće sve u redu", rekao je šef američke selekcije Džeri Kolanđelo.

"Naša veličina se može meriti onim kako reagujemo kada se stvari ne odvijaju na način na koji smo želeli", stara je teorija Grega Popoviča, čiju će valjanost, hteo-ne hteo, morati da proveri već na Svetskom prvenstvu u Kini.

Tim SAD, koja je više proizvod masovne bežanije od Svetskog prvenstva, nego plod smislene selekcije, već je dospeo na zao glas, pošto je posle 78 uzastopnih pobeda poražen od Australije, čime je, istovremeno, propao i manje ozbiljan deo taktike Grega Popoviča, koji je najopasnijeg igrača "bumersa" Petija Milsa želeo da zaustavi na prilično originalan način.

U najavama za taj meč, Popovič je zapretio da će Milsa odvesti na ručak, obilno nahraniti, od čega će se Australijanac udebljati pa neće moći da "leti" po terenu. Ispostavilo se da Popovičeva taktika nije dala neke ozbiljnije rezultate, pošto je Mils Amerikancima ubacio 30 poena, pa je na konferenciji za novinare, odmah nakon utakmice, naravno u šali, rekao da su njegovi San Antonio Sparsi trejdovali Australijanca. 

Već se decenijama, u različitim sportovima, vodi rasprava može li veliki trener pretvoriti prosečan tim u velike šampione. U košarci, odgovor na takvo pitanje mogao bi da se iskristališe već posle Svetskog prvenstva u Kini, kada će biti jasno da li je Greg Popovič uspeo da grupu "slučajnih turista" pretvori u istinski tim vredan svetske titule.

Od spektakularnih najava da će Amerikanci u Kinu poslati moćan tim, ostalo je veoma malo, pa će SAD na prvenstvu predstavljati Džejlen Braun, Markus Smart, Kemba Voker i Džejson Tejtum iz Bostona, Harison Barns iz Sakramenta, Džo Heris iz Bruklina, Bruk Lopez i Kris Midlton iz Milvokija, Donovan Mičel iz Jute, Mejson Plamli iz Denvera, Majls Tarner iz Indijane i Derik Vajt iz San Antonija.

Opšta bežanija od američkog dresa, sa kojom se u poslednjih mesec dana suočio Greg Popovič, dramatično je promenila hemiju selekcije, što se jednako upečatljivo odrazilo i na način na koji će tim Grega Popoviča igrati.

Pod palicom prethodnog selektora Majka Kžiževskog, Amerikanci su pripremne utakmice igrali za publiku, sa na trenutke lenjim odbranama i talasima zakucavanja i spektakularnih dodavanja.

Pop ima potpuno drugačiju viziju igre, za koju će mnogi reći da je na trenutke pomalo dosadna, ali i brutalno efikasna. Suštinski, kao i u San Antonio Sparsima, Popovič je, u nedostatku boljih rešenja, u ključni faktor proizveo sistem radije nego pojedince, što deluje kao prilično dobar plan ukoliko značajan deo tima čine igrači poput Tima Dankana, Tonija Parkera ili Manua Đinibilija.

Gregova disciplina 

Amerikanci su prilično skeptični da li takav sistem mogu da prežive manje blistave zvezde koje Pop trenutno ima na raspolaganju, poput Kembe Vokera, Mičela Donovana, ili Džejsona Tejtuma...

Posle serije pripremnih utakmica, sve je prilično jasno. Amerikanci će u napadu igrati "drive and kick out", što praktično znači da će posle serije disciplinovanih kretnji igrači poput Vokera ili Mičela pokušavati da probiju odbranu i do čistog šuta dođu dodavanjem.

Dakle, prema Popovičevom scenariju, Kemba Voker će glumiti Tonija Parkera, Donovan Mičel Manua Đinobilija, dok će Kris Midlton, Džejlen Braun i Džejson Tejtum igrati "three and D", odnosno snažnu odbranu uz pristojan postotak pogođenih šuteva za tri poena. U San Antoniju takve uloge u poslednjih petnaestak godina proslavile su Brusa Bovena i Denija Grina. U novoj podeli uloga, najbolje je, kako se čini, prošao Bruk Lopez, kome je valjda jedini put u karijeri pripala uloga Tima Dankana ili Lamarkusa Oldridža.

Na drugoj strani terena, situacija će biti dramatično drugačija. Brz povratak u tranziciji iz napada u odbranu jedna je od ključnih karakteristika Popovičevih timova, što će uz kontrolu protivničkih šuteva za tri poena i iznad svega potpunu kontrolu skoka, biti ključni zadaci odbrane novog američkog tima. Za očekivati je da će Amerikanci opasno pritisnuti protivničke plejmejkere, kako to ponekada umeju da urade i Sparsi.

Ukoliko izbegnu sumanuti broj izgubljenih lopti, Amerikanci će kontrolisati 80 odsto utakmica na Svetskom prvenstvu, izračunali su analitičari.

Takođe, za razliku od San Antonija u čije je stvaranje utrošio godine, Popovič je imao svega nekoliko sedmica da ovu grupu igrača pretvori u tim za koji je sve osim osvajanja zlatne medalje suštinski neuspeh.

Kao i San Antonio, očekuje se da će američka selekcija, koncentrisana na krajnji rezultat radije nego na teatralne poteze, polako "uzimati dušu" protivničkim timovima.

Košarka je prilično jednostavna igra u kojoj pobedu donose takmičarski duh i postojanost, tvrdi Greg Popovič, koji je vodeći San Antonio bezbroj puta dokazao da veruje u filozofiju košarke prema kojoj za dobar tim nije neophodno imati najbolje igrače, već grupu sportista koji žele da uče i pobeđuju.

Amerikanci nemaju preterano puno dileme da li je osvajač pet NBA titula prvaka osoba da vodi Amerikance na velikim takmičenjima, ali su prilično skeptični može li da ostvari veliki rezultat sa ekipom koju ima na raspolaganju.

"Imamo pravog čoveka za trenera. Ponavljam da će sve biti u redu i bićemo u redu", rekao je šef američke selekcije Džeri Kolanđelo.

broj komentara 0 pošalji komentar