Nanđing, prestonica slavnih kineskih dinastija

Zajedno sa još sedam gradova, Nanđing će biti centar košarkaškog sveta na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini. Drugi najveći grad u istočnom delu ove zemlje odlikuje velika tradicija, pošto ga je šest od deset dinastija biralo za prestonicu.

Nanđing je glavni grad provincije Đangsu i leži na najvećoj reci u zemlji - Jangcekjang.

Istorijski, ali i turistički, važi za jedan od najbitnijih gradova u Kini, a drugi je najveći u Istočnoj oblasti četvrte najveće zemlje na svetu.

Osam miliona stanovnika nalazi se u samom gradu, dok uz okolna mesta i regije ta cifra ide i do 30 miliona.

Centar Nanđinga odlikuju velike gradske zidine, koje je podigla jedna od šest dinastija koje su ovaj glad proglasile prestonicom. Pored zidina, među znamenitostima se nalaze brojni mauzoleji, hramovi, čak i jezera. 

U dugoj istoriji Kine, ovaj grad se smatrao i smatra za centar kulture, politike, ekonomije i turizma.

Pored svega pomenutog, Nanđing će mnogobrojnim turistima ponuditi i najbolju svetsku košarku.

U dvorani "Omladinski Olimpijski Sportski Park" u Nanđingu igraće se šest utakmica Grupe F, kao i četiri meča druge faze Svestkog prvenstva.

Dvorana je izgrađena 2011. godine zbog Olimpijskih igara za mlade održanih tri godine kasnije. Sastoji se iz dva dela, unutrašnja i spoljašnja dvorana. Kapacitet unutrašnje, u kojoj se igra između ostalog i košarka je 20 hiljada, što je čini najvećom tog tipa u Kini.

Nanđing će biti domaćin Grčkoj, Brazilu, Brazilu i Novom Zelandu.

broj komentara 0 pošalji komentar