Prestoni kineski grad Peking

Glavni grad Kine i politički centar te zemlje, ugostiće učesnike grupe A, ali i završnih utakmica 18. prvenstva sveta u košarci. Mečevi će biti igrani u ”Kadilak areni”.

Naziv Peking (mandariski izgovor) ili Beijing, znači ”severna prestonica” i datira iz vremena dinastije Ming (1403), kada je grad dobio današnji oblik. Dva puta je menjao ime u Pejping, da bi konačno ime bilo vraćeno 1949. godine.

 

Zvaničan broj stanovnika prema podacima iz 2018. godine iznosi 21.5 miliona. 

Nalazi se na severnom vrhu Severnokineske nizije, kroz pekinšku oblast protiču reke Jungding i Čaobai, dok se današnja gradska oblast sastoji od šest kružnih puteva.

Najpoznatiji trg i jedan od simbola grada i cele zemlje, koji ima značajno mesto u istoriji je Tjenanmen.

Klima je vlažna kontinentalna, a glavni problem grada su veliko zagađanje vazduha i sezonske peščane oluje.

Peking nije grad sa najvećim brojem stanovnika i nije ekonomski centar Kine (obe te "titule" pripadaju Šangaju), ali je bez dileme politički, saobraćajni, kulturni, medijski i obrazovni centar zemlje.

Grad je podeljen na 16 distrikta, dok saobraćajna mreža obuhvata pet kružnih puteva, devet brzih puteva i zaobilaznica, 11 nacionalnih auto-puteva, nekoliko železničkih pravaca i međunarodni aerodrom.

Najpoznatija kulturna ustanova je Pekinška opera, najpoznatiji univerziteti su Pekinški i Ćinghua, dok dominantnu medijsku ulogu ima Kineska centralna televizija (CCTV), uz Pekinšku televiziju (BTV).

Kada je reč o dvorani u kojoj će se igrati grupna i završna faza Mundijala, sve će se odigrati u modernoj "Kadilak areni", kako zvanično zbog sponzorskog ugovora nosi naziv multifunkcionalnog objekta "Wukesong Culture & Sports Center".

Otvorena je 2008. godine za potrebe letnjih Olimpijskih igara, i od tada do danas ugostila je mnogobrojne kako sportske, tako i kulturno-zabavne događaje.

Kapacitet gledališta je 19.000 mesta. 

Za potrebe svetskog kupa u košarci, u njoj će biti igrane utakmice grupe A u kojoj se pored domaćina nalaze Obala Slonovače, Poljska i Venecuela.

Uz to, ovde će biti održane i završne borbe, odnosno dva polufinalna i finalni meč 15. septembra.

broj komentara 0 pošalji komentar