Šendžen, "silikonska dolina" moderne Kine

Grad Šendžen predstavlja jedan od najvećih ekonomskih centara moderne Kine. Prelepi "Šendžen Bej" sportski centar biće domaćin osam utakmica na Svetskom prvenstvu u košarci, a u prvoj fazi takmičenja ugostiće ekipe iz Grupe G.

Kada je 1979. godine zvanično proglašen gradom, malo ko je mogao i da pretpostavi da će tri decenije kasnije Šendžen biti treći najveći ekonomski centar Kine.

"Kineska silikonska dolina" već dve decenije beleži značajan privredni rast, a zahvaljujući geografskom položaju na delti Biserne reke, mnogi ga nazivaju i "kapijom Kine".

Nalazi se na samom jugu Kine, na severnoj granici Hong Konga. Prema popisu iz 2017. godine, Šendžen ima oko 13 miliona stanovnika, ali činjenica je svakodnevno kroz prestonicu Gvangdong provincije prođe više od 20 miliona duša.

U gradu se nalaze predstavništva svih najvećih svetskih firmi, a ujedno je Šendžen jedna od najznačajnijih svetskih luka, kada je u pitanju transport kontejnera.

Verovatno nije slučajnost što je upravo u Šendžen održan žreb grupa za Svetsko prvenstvo u Kini, na kojem je specijalni gost bio legendarni NBA košarkaš Kobi Brajant.

Šendžen je jedan od osam gradova koji će ugostiti najbolje svetske košarkaše. Biće domaćin utakmica u Grupi G (Dominikanska Republika, Francuska, Nemačka, Jordan), dok će se u "Šendžen Bej" sportskom centru igrati još dve utakmice druge faze takmičenja.

"Šendžen Bej" je jedan od najlepših sportskih zdanja u Kini. Sastoji se od nekoliko sportskih dvorana – stadion prima 20.000 gledalaca, dok je Arena u kojoj će se igrati utakmice na Mundobasketu kapaciteta 13.000 posetilaca.

broj komentara 0 pošalji komentar