"Trikolori" pucaju na visoko

Košarkaška reprezentacija Francuske, predvođena NBA zvezdama poput Gobera i Batuma, ali i evroligaškim velikanom Nandom De Koloom, pokušaće da popravi utisak i plasman ove veoma kvalitetne selekcije na Svetskim prvenstvima. Protivnici Francuza u Grupi G su Nemačka, Dominikanska republika i Jordan.

Francuzi, iako uvek u vrhu evropske i svetske košarke, doživljavali su dosta uspona i padova što se tiče rezultata.

Prvi uspesi bili su im bronza i srebro 1937. i 1949. na EP, kao i srebro na Olimpijskim igrama 1948. godine.

Nova garnitura medalja na kontinentalnom prvenstvu došla je 50-ih godina prošlog veka, pošto su bronzani bili 51. 53. i 59. godine. Nakon duge pauze, najveći iskorak u vrh svetske košarke Francuzi doživljavaju u novom veku.

U Sidneju 2000. godine, predvođeni Abdul-Vahadom, Rigodoom, Skijarom, ponavljaju najbolji uspeh na Olimpijadi i osvajaju srebro, ispostaviće se i poslednju medalju na najvažnijem takmičenju na svetu. Finale 2000. godine sa SAD ostaće upamćeno po tome što je Amerikanac Vins Karter zakucao na koš preskočivši 218 centimetara visokog Frederika Vajsa.

"Trikolori" početkom i sredinom 2000-ih dobijaju pečat po kojem ih svet pamti danas. U košarkašku orbitu izbacuju jednog od najboljih igrača na svetu, kasnije višestrukog NBA šampiona Toni Parkera, ali i igrače poput Borisa Dijaa i Florana i Mikaela Pijetrusa. 

Ali čak ni najbolji igrači Evrolige i oni "preko bare" nisu uspeli da Francuzima donosu previše uspeha. Jedina medalja na najvećim svetskim takmičenjima posle 2000. godine došla je tek 2014. godine, kada su u borbi za bronzu savladali Litvance na SP.

Na Olimpijske igre 2004. i 2008. godine se nisu ni kvalifikovali, dok su 2012. i 2016. zauzeli šestu poziciju. Vrhunac i limit ove na papiru uvek dobre selekcije bila su Evropska prvenstva.

U pomenutom periodu posle 2000. godine, osvojene su četiri medalje na Evrobasketima. Bronza je osvojena 2005. i 2015. godine, srebro 2011, a jedino zlato u istoriji selekcije osvojeno je 2013. godine. 

Što se tiče klupske košarke, francuska liga doživela je skok na lestvici evropske košarke, pa će liga u kojoj su svojevremeno nastupali: Žarko Paspalj, Brus Boven, Judonis Haslem, Antoan Rigodo, Toni Parker i mnogi drugi, ponovo imati predstavnika u Evroligi, a čast "trikolora" braniće Asvel.

U Kinu, Francuska putuje sa željom da ispravi loš utisak ostavljen na prethodnim Svetskim prvenstvima, a ulogu u tome igra odličan skup igrača koji je na raspolaganju treneru Vinsanu Koleu. 

U prvom planu su NBA zvezda Rudi Gober, kao i odlični Nikolas Batum i Evan Furnije. Gober je drugu godinu zaredom najbolji defanzivni igrač NBA lige, dok visinom, dugim rukama i skočnošću može i u napadu praviti velike probleme. Batum i Furnije su pravi "snajperi" u šutu za tri poena i igrači koji kada uđu useriju pogođenih šuteva postaju neodbranjivi.

NBA kalibar u Kinu nose i mladi atletski bekovi Ntlkina i Okobo. Prvi je član Niksa, koji su imali velika očekivanja od njega, a drugi nastupa za Finiks, odnosno njihovu razvojnu ligu.

Ključevi tima biće u rukama Nanda De Koloa. Šampion Evrolige sa CSKA i novi košarkaš Fenerbahčea na Svetsko prvenstvo odlazi nakon možda najbolje sezone u karijeri, ali i sa manjom povredom, koja ga može limitirati na startu turnira.

Ostatak ekipe čine uglavnom dobri i iskusni igrači koji nastupaju u Evroligi ili Eurokupu: Vinsen Poirije (novo pojačanje Bostona, igrao za Baskoniju), Matijas Lesor (nekadašnji član Zvezde novi je centar Bajerna), Endru Albisi (Zenit), Pol Lakomb (Monako), Amat Mbaje (Karšijaka), Luij Laberji (Valensija).

U igri "trikolora" osetiće se izostanak Tomasa Ertela kao i Adrijana Moermana, koje povreda sprečava da zaigraju u Kini. 

Francuzi važe za apsoutnog favorita Grupe G gde su još i Nemačka, Dominikanska republika i Jordan, ali će morati da kvalitet igrača sa papira, prenesu i na teren.

broj komentara 0 pošalji komentar