Читај ми!

Doha, 300 katarskih čuda za jedno veliko finale

Francuski ili argentinski krojači će večeras, odmah posle utakmice koja se igra na najspektakularnijem stadionu u Kataru, početi da prišivaju treću zvezdicu iznad grbova bolje od ovih reprezentacija. Istog dana, Katar slavi Dan državnosti – iznad Dohe će leteti borbeni avioni, skakaće padobranci i na desetak lokacija u gradu biće održane različite svečanosti.

Доха, 300 катарских чуда за једно велико финале Доха, 300 катарских чуда за једно велико финале

Argentinci ili Francuzi, poslednje je otvoreno pitanje posle 63 utakmice odigrane na Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje je predsednik Fife Ćani Infantino nazvao "najbolje organizovanim u istoriji fudbala".

Više od 3,4 miliona gledalaca na stadionima, oko 1,2 miliona gostiju u Dohi, pet milijardi ljudi pred televizorima širom sveta i svega tri incidenta, epilog je Svetskog prvenstva u fudbalu, koji se završava velikim finalom između Argentine i Francuske.

Istovremeno, Katar slavi Dan državnosti pa su najavljeni aeromiting, skokovi padobranaca, parade, te bezbroj različitih svečanosti širom grada.

Ovaj dan se slavi u čast šeika Jasima bin Muhameda bin Tanija, koji je 1878. godine postavio temelje Katara. U komplikovanim odnosima sa Otomanskim carstvom i nekoliko oružanih sukoba, osnivač Katara je 14 godina kasnije u potpunosti prestao da plaća porez sultanu u Istanbulu.

Ukupno 63 utakmice na ovom prvenstvu protekle su gotovo bez incidenata, pa po prvi put u istoriji velikih fudbalskih takmičenja iza rešetaka nije završio ni jedan navijač Engleske.

 

Nisu uhapšene ni pristalice iranskih vlasti pošto su posle meča sa Amerikom napali ženu koja je vikala "Sloboda Iranu". Čini se da im je policija malo progledala kroz prste, pošto su se razbežali čim su se u gužvu, pored zbunjenih pripadnika obezbeđenja stadiona, umešali i pravi, oklopljeni policajci.

Ozbiljnije posledice izbegle su i hiljade Marokanaca, koji su bez karti pokušali da uđu na stadione tokom serije istorijskih mečeva koja je ta reprezentacija odigrala u poslednjih nedelju dana. I grupa Jordanaca, koja je u Dohu stigla u zlo doba noći i preklinjala prolaznike da im ustupe karte za meč protiv Francuske.

Policija je, nekako, uspela da smiri i navijače koji su prvih dana prvenstva pokušavali da naprave haos po fan zonama širom Dohe. Hiljade policajaca iz desetak država, uspeli su da ostanu gotovo nevidljivi tokom mesec dana takmičenja.

Najskuplje u istoriji Svetskih prvenstava, 260 milijardi dolara vredno loptanje u Dohi, nije predstavljalo samo postavljanje scenografije za ovaj događaj, već je Katar za ovu priliku oko fudbalskih stadiona izgradio čitav novi grad.

Na stadionima na kojima se igra Svetsko prvenstvo postavljena je trava koja je, posebno za ovo priliku uzgojena u Americi i dopremljena brodovima do Katara. Svaki od terena svakog se dana zaliva sa 10.000 prethodno desalinizovane vode. Drvoredi su posađeni i duž auto-puta, ali je njihova sudbina, zbog okrutne pustinjske klime, krajnje neizvesna.

Prokopana je i podzemna železnica, koja je zbog 21 mašine za bušenje upotrebljene prilikom izgradnje, postavila rekord, koji je priznala i Ginisova knjiga rekorda. Do trenutka kada je završen, iskopano je ukupno 600 miliona metara kubnih peska i krečnjaka.

Katar je od mora "oteo" i oko 800 hektara površine na kojoj se, sada, nalaze aerodrom Hamad i Biserno ostrvo, čija je izgradnja koštala oko 15 milijardi dolara.

U poslednjih deset godina, broj stanovnika Katara povećao se za oko milion - mahom useljenika čiji je rad omogućio da iz peska niknu fascinantne građevine, te da se u plićaku Persijskog zaliva postave temelji novog grada.

Do poslednjeg dana prvenstva, nije zabeležen ni jedan ozbiljniji organizacioni propust. Grad očekuje još jedno iskušenje, invazija argentinskih navijača, ili veliko slavlje malobrojnih Francuza.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара