Читај ми!

Maroko, najveća pobeda nad Španijom sve do 2030. godine

Automobili trube, vijore se crvene zastave iz luksuznih džipova, slavi se u Kataru pobeda Maroka nad Španijom. Najveća u istoriji do sada; od nje može da bude veća samo ona u vezi sa Mundijalom za osam godina.

Мароко, највећа победа над Шпанијом све до 2030. године Мароко, највећа победа над Шпанијом све до 2030. године

Maroko je najzapadnija arapska zemlja. Najliberalnija i najdekadentnija. Tandžer, taj zavodljiviji grad na samom severu Maroka koji samo Gibraltarski moreuz deli od Španije bio je i najbliža tačka Orijenta za radoznale Evropljane. U 19. veku u Tandžeru je slikao Ežen Delakroa, početkom 20. veka tu je pobegao Anri Matis.

U Tandžeru i sve popularnijem Marakešu su šezdesetih godina prošlog veka svoj mir tražili i Mik Džeger i Kit Ričards, a u prelepoj Esauiri opuštao se Džimi Hendriks.

Samo 45 kilometara od Tandžera na teritoriji Afrike nalazi se Seuta, jedna od dve španske enklave koje su ubačene na teritoriji Maroka. Mnogo šta je špansko u Maroku i oko Maroka kao što su mondenska španska Kanarska ostrva tačno naspram prestonog Rabata.

Marokanci obožavaju fudbal; na njihovim ulicama klinci pikaju fudbal u kopijama dresova pre svega Reala i Barselone ali i Sevilje. Za Sevilju brani Bunu, marokanski golman kome španska reprezentacija nije mogla da dâ gol ni iz tri penala ni u 120 minuta igre.

Često i po mnogo čemu Španija je potcenjivala Maroko; poslednji put videli smo to kada je protiv Japana igrala taman toliko koliko joj treba da umesto sa Hrvatskom na stadionu u „Obrazovnom gradu“ u Dohi igra sa Marokom. Ali ih je golman Sevilje Bunu (rezerva mu je naš rezervni golman Dmitrović) naučio da se ne isplati kalkulisati.

Stariji fudbalofili će se setiti kako je sličnom kalkulacijom protiv Severne Irske pre tačno 40 godina Španija sa Svetskog prvenstva na kojem je bila domaćin eliminisala Jugoslaviju. A sada da bi posle 48 godina da ponovo budu domaćini.

I tek ovde sledi kalkulacija koja je nadmašila i Irsku pre četiri decenije i Japan pre četiri dana. Pored prirodnog partnera za domaćinstvo Svetskog prvenstva Portugalije, Španija je kandidaturu za zajedničkog domaćina podnela i sa – Ukrajinom!?

A od Madrida do Kijeva ima samo 3.660 kilometara.

Rivali za Mundijal 2030. godine biće im još jedna bizarno sastavljena kandidatura. Naime, zajedno bi da organizuju Svetsko prvenstvo – Grčka, Saudijska Arabija i Egipat. Države na tri kontinenta.

I treći kandidat je – Maroko. Od Tandžera na severu do Agadira na jugu već godinama Marokanci već imaju moderne stadione. Veliku zemlju Berbera i Arapa, pustinjskih Tuarega i urbanih stanovnika Kazablanke, prebogatih vozača najboljih automobila i siromašnih prodavaca na sukovima, ujedinjuje ljubav prema fudbalu.

Slavili su protiv Španije najveću pobedu u istoriji, a prava i najveća pobeda u istoriji bilo bi Svetsko prvenstvo 2030. U Maroku.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара