Čitaj mi!

Skariolo: Mi smo kao Danska 1992. ili kao Lester 2016.

Selektor košarkaške reprezentacije Španije, Serđo Skariolo, kaže da je njegova selekcija napravila iznenađenje na Evrobasketu poput Lestera koji je 2016. godine neočekivano osvojio englesku Premijer ligu ili fudbalske selekcije Danske, koja je 1992. postala prvak Evrope.

Španija je prošle nedelje četvrti put postala prvak Evrope savladavši u finalu Evrobasketa Francusku rezultatom 88:76, a sva četiri zlata "crvenoj furiji" doneo je kao selektor upravo Italijan, Sređo Skariolo.

"Uvek mislim da možemo da uradimo dobar posao, da igramo dobru košarku, da će tim pokazati pravo lice i da će uvek biti spreman da se nadmeće. U to nikada nisam sumnjao, istakao je Skariolo.

Međutim, kako napominje, kada svi predviđaju da ćete šampionat okončati osmi, a vi postanete šampion, onda je to iznenađenje.

Ne sećam se da se dešavalo da ekipa kojoj predviđaju osmo mesto postane prvak. Na pamet mi pada kada je Lester postao šampion Premijer lige ili kada je Danska zauzela mesto Jugoslaviji na Evropskom prvenstvu 1992. i na kraju postala šampion. Eto, to je nešto što može da se meri sa našim iznenađenjem", ocenio je Skariolo u intervjuu za špansku Marku.

Španija u sastavu nije imala velike NBA zvezde, ali je timskom igrom zasenila na papiru kvalitetnije rivale.

"Timovi koji su imali NBA zvezde, MVP igrače su ostali iza nas. Nivo kvaliteta je zaista bio ogroman. Košarka je takva, uvek nagradi ekipu koja pronađe timski duh na parketu. Nesebična kretnja lopte, poštovanje uloga na terenu, jak trening, pomaganje, manjak ega, to su stvari koje donose pobede u košarci koja je timski sport. Kao trener ne bih mogao da budem srećniji. Odigrali smo odličan turnir", rekao je Skariolo.

Ispred Italijana Skariola sada je samo legendarni Aleksandar Gomeljski, koji je osvojio šest titula prvaka Evrope sa selekcijom Sovjetskog saveza, dok je Skariolo nadmašio legende srpske i jugoslovenske košarke Dušana Ivkovića i Aleksandra Nikolića.

"Iskreno ne razmišljam o tome. Pomenuli ste velike trenere, ali ne obraćam pažnju na to. Medalja će zauzeti mesto u mojoj sobi trofeja i to je to, idemo dalje. Razmišljam o narednim izazovima", zaključio je selektor košarkaške reprezentacije Španije.