Riga

Bogata istorija, predivna arhitektura i veoma uzbudljiv kulturni život. To je Riga, gravni grad Letonije i najveći grad baltičke regije. Ali Riga je još nešto - grad koji obožava košarku.

Riga je prestonica Letonije i, sa svojih 700.000 stanovnika, najveći grad Baltika. U pitanju je grad star osam vekova, a svaki od njih ostavio je svoj trag na njegov izgled i duh. Zato je Riga mesto gde se usplahireni tempo modernog života naslanja na veliko kulturno nasleđe.

Arhitektura Rige je veoma lepa i jako raznovrsna. Od gotičkih crkava i srednjovekovnih građevina u Starom gradu, do drvenih građevina starih stotinu godina, čini se da je ovo grad koji vrlo lako može da nahrani prohteve i najprobirljivijih putnika. Centar grada uvršten je u Svetsku baštinu Uneska, što valjda dovoljno govori o njegovoj estetskoj i svakoj drugoj vrednosti.

Prošle godine, Riga je imala status Evropskog centra kulture. Tokom 365 dana održano je ogroman broj specijalnih manifestacija , sa ciljem promocije kulture u najširem smislu. Međutim, ovo nije grad kome je potreban podstrek kako bi ponudio dinamičan kulturni ugođaj.

Riga je mesto u kome se nalazi Nacionalna opera Letonije, a u kojem se redovno održavaju koncerti zvezda klasične ili popularne muzike. Izložbe umetnike iz čitavog sveta su svakodnevnica u ovom gradu.

Riga je poznata po sjajnim restoranima, u kojima gost može da proba tradicionalna letonska jela zajedno sa modernim i poznatijim ukusima. Još jedna popularna atrakcija je i tradicionalno letonsko kupatilo, koje se nameće kao izbor ispred uobičajenih a danas vrlo popularnih spa tretmana. Za ljubitelje šopinga, tu je Stari grad, prepun prodavnica suvenira i šoping centara.

Iznad svega, Riga je grad pozamašne košarkaške istorije. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, studenti u ovom gradu postali su prvi letonski košarkaši, pretvarajući Rigu u veliki centar ovog sporta u ovom delu Evrope.

U Rigi je 1925. godine odigrana jedna od prvih evropskih internacionalnih košarkaških utakmica (Letonija je igrala protiv Estonije). I kada je Letonija integrisana u Sovjetski Savez, Rigin status košarkaškog centra nije bio kompromitovan.

Utakmice Evrobasketa 2015. igraće se u „Areni Riga", dvorani koja za košarkaške mečeve prima 11.200 gledalaca. Izgrađena je 2006. godine, a u nju je uloženo nešto manje od 30 miliona evra. Pre šest godina u njoj je odigrana najposećenija utakmica na Evrobasketu za dame. Meč između Rusija i Letonije posmatralo je 8.716 navijača.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">