Čitaj mi!

Uhapšeni navijači zbog rasističkog vređanja engleskih fudbalera

Engleski mediji prenose da su uhapšeni odgovorni za rasističko vređanje Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Sake posle promašenih penala u finalu Evropskog prvenstva.

Mnogo toga neprijatnog dogodilo se uoči finala Evropskog prvenstva (zbog čega je određeni broj navijača Engleske već uhapšen), ali mnogo toga neprijatnog dogodilo se i posle susreta, kada su fudbaleri domaće selekcije, koji su promašili penal, vređani na rasnoj osnovi. Sada su i oni uhapšeni, prenosi Bi-Bi-Si.

Engleska policija je objavila da su uhapšena četvorica navijača.

Oni su ostavljali rasističke komentare na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru.

Nepoznati počinioci su vandalizovali mural posvećen Rašfordu u njegovom rodnom gradu. Ubrzo nakon toga, međutim, veliki broj navijača je oblepio uvredljiv natpis porukama podrške i zahvalnosti.

Engleski igrači su i pre šampionata klečanjem pre početka susreta skretali pažnju na važnost borbe za rasnu ravnopravnost, što je naišlo na osudu dela javnosti u Engleskoj.

Premijer Boris Džonson je najavio žestoku borbu protiv zloupotrebe društvenih mreža na ovaj način, ali su on i članovi njegovog kabineta optuženi za licemerje, jer upravo oni nisu pružili podršku fudbalerima na startu turnira.

Policija je objavila da je do sada bilo 897 incidenata koji se povezuju sa fudbalom i 264 hapšenja u 24 časa oko finala.