Čitaj mi!

Češka pobedila Holandiju i plasirala se u četvrtfinale

Izabrani tim Češke pobedio je Holandiju sa 2:0 u osmini finala Evropskog prvenstva i time priredili možda i prvo veće iznenađenje na turniru.

Holandija se posle određenog vremena vratila na velika takmičenja, gde po sili tradicije i talenta koji obično ima uglavnom spada u favorite. No, nakon tri trijumfa u grupi ekipa Franka De Bura nije uspela da ponovi ono što je samo njegova generacija uspela 2000. godine (a nacionalni tim Jugoslavije je bio, istina neslavni, deo tog niza), a to je da veže četiri trijumfa na startu Evropskog prvenstva.

Meč je manje-više bio izjednačen do momenta kada je Matijas De Liht dobio crveni karton, i to u meču u kome je postao najmlađi igrač sa 30 nastupa za Holandiju (on ima 21 godinu, Rajan Babel je imao 22 godine kada je stigao do ovog broja).

Ovo je četvrti crveni karton za Holandiju na kontinentalnim šampionatima. I sada dosta neverovatan podatak – dva su dobili protiv Čehoslovačke, dva protiv Češke (prvi 2004. godine).

Nakon izlaska De Lihta Češka je postala kudikamo opasnija i stigla je do prednosti preko veziste praške Slavije, Tomaša Holeša. Isti igrač je asistirao Partiku Šiku za 2:0.

Ovo je bio 15. gol na 30 nastupa za Češku ovog fudbalera koji već duže sa velikim uspehom igra u Bundesligi. Ovo je njegov četvrti gol na turniru, a samo je Milan Baroš, sa pet pogodaka, uspešniji od njega u ovom pogledu.

Naposletku, Holandija, prvi put od 1980. godine, otkako postoji ova vrsta zbirne statistike za Evropska i Svetska prvenstva, nije uspela na jednom meču da šutira u okvir gola protivnika.

Jasno, tako niko nikada nije pobedio u fudbalskoj utakmici, barem ne u 90. minuta.

U četvrtfinalu turnira Češka će igrati protiv Danske.