Čitaj mi!

Rio de Žaneiro, sinonim za Brazil

Najpoznatiji i jedan od najstarijih gradova u Brazilu biće domaćin finalnog meča na svetskom prvenstvu. Grad, koji živi za fudbal, turistički je centar Brazila i jedan od njegovih najzvučnijih brendova.

Priču o Riju verovatno mnogi već znaju. Naziv potiče iz 1502. godine, kada je istraživač Gaspar de Lemos doveo svoj brod do brazilske obale i zaliv, koji je greškom zamenio za reku, nazvao Rio de Žaneiro (Januarska reka).

Rio je osnovan 1565. i sve do 1960. godine bio je centar političkog života u Brazilu, kada je prestonica preseljena u Braziliju. Sa više od šest miliona stanovnika, Rio je drugi najveći grad u državi. Poznat po velikim plažama, karnevalima i bogatom noćnom životu, Rio je najposećenija turistička destinacija u Brazilu.

Fudbal je u Riju više od igre, jednostavno je način života, pa ne čudi veliki broj klubova osnovanih u tom gradu. Malo ko u svetu nije čuo za Botafogo, Fluminense, Vasko da Gamu ili Flamengo, a ta četiri kluba imaju više od 30 miliona navijača.

Šta tek reći o stadionu "Mario Filjo", svuda u svetu poznatijem po imenu "Marakana". Jedan od najvećih stadiona na svetu izgrađen je za potrebe Mundijala 1950. godine, a nedavno renoviran može da primi više od 75.000 gledalaca.

Na "Marakani" će biti odigrano sedam mečeva na Svetskom prvenstvu u Brazilu, uključujući finalnu borbu za trofej, 13, jula.

broj komentara 0 pošalji komentar