Čitaj mi!

Resife, ekonomija, zabava i fudbal

Kao centar severoistočnog Brazila, Resife je jedan od najvažnijih ekonomskih centara u državi. Fudbal u Resifeu nije nimalo sporedan, pa nije čudno da se lokalna vlast odlučila za izgradnju modernog stadiona "Arene Pernambuko".

Resife je najistočniji grad u Brazilu, a zajedno sa okolnih 13 mesta čini četvrti najveći megalopolis u Brazilu. Nekada holandska kolonija, Resife ima fantastičan geostrateški položaj, zbog kojeg je postao jedan od najvažnijih centara Brazila.

Uticaj holandske vladavine vrlo je lako uočljiv u arhitekturi, ali i kod praktičnih građevina, kao što su mostovi, kanali i nasipi. Poznat i kao "brazilska Venecija", Resife je mamac za turiste. Ako se tome pridoda karneval koji svake godine okupi više od dva miliona posetilaca, nije čudno što grad zovu severoistočnom prestonicom Brazila.

Iako grad leži na prelepim plažama, ljudi u Resifeu prost su ludi za fudbalom. Tri velika kluba, Sport Resife, Santa Kruz i Nautiko, imaju veliki udeo u stvaranju brazilskog fudbala, a sva tri kuba imaju svoje stadione u prestonici države Pernambuko.

Ipak, lokalna vlada odlučila je da u susret Mundijalu napravi novi stadion - "Arenu Pernambuko", koja će biti domaćin pet mečeva na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

broj komentara 0 pošalji komentar