Čitaj mi!

Natal, "sunčani Božić"

Osnovan na katolički Božić krajem 16. veka, Natal je najtopliji i najsunčaniji grad od svih domaćina Mundijala. Četiri meča biže odigrana na "Estadio das Dunasu", uključujući duel između Urugvaja i Italije.

Grad su osnovali Portugalci na reci Potengi još davne 1597. godine. Na katolički dan Tri kralja, 6. januara, nekolicina hrabrih istraživača počela je građenje tvrđave "Tri kralja", koja je i dan danas najveća znamenitost države Severni Rio Grande.

S obzirom da je grad osnovan 25. decembra, ne čudi da je dobio ime Natal (portuglaski za Božić). Do 20. veka grad se razvijao, a onda je stavljen akcenat na izgradnju infrastrukture za turizam. Natal je pozant po prosečnoj godišnjoj temepraturi od 28 stepeni, a ima čak 300 sunčanih dana godišnje.

Natal nema istaknute fudbalske klubove, bar ne u moderno doba. Ipak, nekadašnji stadion "Maćadao" potpuno je uništen i na njegovom mestu napravljen novi - "Estadio das Dunas". Na njemu će biti odigrane četiri utakmice Svetskog prvenstva, od kojih duel Italije u Urugvaja.

broj komentara 0 pošalji komentar