Читај ми!

Јапан, кад славуји утихну

Токио је, некако, преживео Олимпијске игре. И Игре су, истовремено, преживеле коронавирус. Реморкери су из канала, испод Дугиног моста, у историју одвукли велики олимпијски симбол. Утихнула је и ”Песма славуја” ретких демонстраната, који су до самог затварања тражили да се Игре хитно прекину. Највећи светски фестивал спорта, јапанску престоницу коштао је око 23 милијарде долара.

"Можеш ли да ме заточиш? Само за себе, јер мелодија коју сада певам, слави љубав", певала је, недалеко од кошаркашке Саитама арене, групица демонстраната дан уочи затварања Олимпијских игара у Токију, тражећи да се овај спектакл одмах прекине.

Махали су пролазницима, који се на њихову песму, журећи на воз, нису ни освртали. Од првог дана, на разним местима у Токију, групице незадовољних, махом старијих људи, протестовале су због "најезде странаца", окривљујући их за нови талас ширења коронавируса.

Залуд. Игре су, упркос политичким играријама, безбројним тешкоћама и свакојаким ограничењима, одржане. Уколико се изузму пијанац који је покушао да прескочи ограду бејзбол стадиона у Јокохами и лудак што је ножем насрнуо на путнике у возу у Токију, протекле без икаквих инцидената. Корејци и Јапанци су се, накратко, присетили старих завада око застава, Белорускиња је побегла у Пољску, Алжирка је, покушавајући да упаљачем отвори кофер, прогорела паркет собе у Олимпијском селу...

Прохујала су и два тајфуна, али их готово нико није ни приметио. Велика већина становника Токија преспавала је земљотрес, који је једног раног јутра протресао јапанску престоницу.

"Драго ми је што су се Игре коначно завршиле", написао је колумниста токијског Маинићи шимбуна Масао Јора, постављајући питање чега ће се тачно сећати млади Јапанци, када се у старости буду присећали Олимпијских игара које су, са годину дана закашњења, у овом граду одржане лета 2021. 

Могуће по чињеници да су масовно гледали телевизијске преносе такмичења која су одржавана практично у комшилуку. У свим кафеима и ресторанима су, током шеснаест олимпијских дана, били укључени телевизори на којима су, непрестано, преношене борбе. Осим једном, када је нека девојка махнито трчала по пиринчанима пољима. Нисам схватио зашто.

Суштински, преноси отварања и затварања Олимпијских игара, два су најгледанија догађаја у историји јапанске телевизије. Свечаност којом су Игре почеле гледало је 56,4 одсто Јапанаца, док је пренос гашења олимпијског пламена, пратило њих 46,7 одсто. На трећем месту најгледанијих догађаја у историји јапанске телевизије је отварање Игара, које су, такође у Токију, одржане 1964. године.

Јапанци су, кад већ нису могли да дођу на борилишта, масовно пратили и финале олимпијског турнира у бејзболу у којем су њихови хероји победили Американце, као и последњи сат маратона.

Што се навијача тиче, који су некако успели да се увуку на борилишта, последњи километар маратона био је без премца најгледанији догађај Игара, јер је праћењем сигнала мобилних уређаја утврђено да се у радијусу од 500 метара око циља налазило око 44.000 људи, односно двадесетак одсто више него у исто време недељу дана раније.

Процењено одокативном методом, најпосећенији догађај у аренама било је финале олимпијског турнира у кошарци, којем је присуствовало неколико хиљада људи, махом гостију организатора, спортиста и новинара.

Када се сведу рачуни, јапански јавни сервис НХК је био, без конкуренције, најгледанија телевизијска станица у тој држави током свих шеснаест дана игара.

Одвлачење олимпијских кругова

Непосредно после затварања, два реморкера су из канала око вештачких острва, направљених недалеко од Дугиног моста, не би ли на какав волшебан начин, крајем оног рата некако зауставили америчку инвазију која се никада није догодила, одвукли баржу са које су, протеклих седмица, светлели олимпијски кругови.

Олимпијске игре су завршене и Токио полако своди рачуне три недеље дугог спортског спектакла, који скоро нико није видео уживо. Стигли су до суме од двадесет три милијарде долара, што градски челници сматрају опасним претеривањем, док аналитичари тврде да је то тек почетак проблема који ће у деценијама које долазе плаћати порески обвезници.

Званично, Игре су Јапан коштале нешто више од 16 милијарди долара, од чега добар део отпада на рачуне направљене због одлагања и сумануту цифру потрошену на мере против коронавируса, укључујући бесомучна тестирања свих странаца и хектолитре разноразних средстава којима су недељама дезинфиковали све пролазнике.

Шеснаест или двадесет три милијарде долара, у зависности које аргументе узмете за исправне, тврде јапански економисти мала су цена огромног позитивног публицитета, који је ова земља заслужила током трајања Олимпијских игара.

Политичке странке, спремајући се за јесење изборе, месецима су безмало све активности заснивале на плашењу Јапанаца наводном експлозијом нових сорти коронавируса, које су до ове далеке, острвске земље донели странци – спортисти и новинари.

Стога је и лако објаснити понашање, додуше ретких, власника који су невештом гестикулацијом терали странце из ресторана, или једнако ретке путнике воза који су на појаву странаца хитро и у последњи час, бежали из вагона.

У Токију је 11. августа, када су сви спортисти и велика већина новинара већ увелико напустили Јапан, регистровано око 4.200 новозаражених. Много више него отприлике 800 колико је било на почетку Игара.

Локални аналитичари, ипак, сматрају да је за раст броја заражених много мудрије окривити младе који су се у неколико по забави познатих градских четврти окупљали, пркосећи мерама које је увела градска влада, него госте чије је кретање било драматично ограничено.

Олимпијске игре одржане у Токију 1964. године, историјски је догађај који се, према истраживању јавног мњења које је у марту објавио дневник Јомиури шимбун, најдубље урезао у памћење Јапанаца. Махом јер су представљале повратак те државе на велику сцену после скоро две мучне деценије које су уследиле после пораза у Другом светском рату. Игре су у том истраживању биле испред напада атомским бомбама на Хирошиму и Нагасаки, велику нафтну кризу и Перл Харбур.

Заоставштина Игара под маскама, како Јапанци зову нетом окончане Олимпијске игре, биће остављена суду времена.