Читај ми!

Андрија Герић за РТС: Спортисти морају да замисле публику на ОИ

Некадашњи одбојкашки репрезентативац Србије, а данас спортски психолог Андрија Герић, изјавио је да ће спортистима бити веома тешко да наступају на Олимпијским играма без навијача, али да ће морати да пронађу начин како да се мотивишу и извуку најбоље из себе.

Јапанска влада и МОК су донели одлуку да се у Токију на ОИ неће налазити присуство навијача.

"То је била ствар за очекивати, јер је број заражених тамо био у порасту. Спортистима је без публике сигурно теже играти. Публика је мотивациони фактор и спортисти морају наћи стратегије да у својој глави замисле публику и подршку да би извукли из себе најбоље", рекао је Герић.

Некадашњи одбојкашки ас данас спортска дешавања прати као страствени навијач.

"Спорт пратим као навијач пре свега, поготово репрезентације и поготово људи који нас представљају на Олимпијади. Срећан сам што сам имао прилику да учествујем четири пута на највећем такмичењу, сада нас представља неко други и ја уживам у томе."

"Морам признати да то што се кошаркаши нису пласирали ме је доста погодило као навијача, јер смо сви ми очекивали да освоје прво место, али је спорт ту показао своје право лице, а то је да мораш играти најбоље што можеш, нико ти ништа неће поклонити и зато је Италија заслужено победила и отишла на ОИ. Исто тако сам несрећан зато што се нису пласирали одбојкаши, али сва срећа имамо одбојкашице, кошаркашице, ватерполисте и баскеташе који су се пласирали", додаје Андрија Герић.

Герић наводи да спортисти морају да знају да раздвоје своја очекивања, од очекивања навијача.

"Једна ствар су наша очекивана, а друга самих спортиста. Како су старији, они раде на себи и смишљају начине да очекивања приближе реалности и да склоне очекивања других. Важно је да спортиста очекује од себе да игра добро и како нешто ради, а не на очекивања других и шта ће бити у будућности. Ми имамо шест милиона селектора, али ми морамо да дамо подршку нашима, који сносе одговорност и да будемо ту да их подржимо ма шта било. Имамо до сада 85 представника на ОИ, сви се надамо да ће резултат бити бољи него у Рију где смо имали осам медаља. Уживаћемо и без публике, надамо се да ће нас наши спортисти обрадовати и да ћемо после сви заједно прославити."

Као неко ко је спортски психолог, Герић је навео колико је битна глава, тј психа у професионалном спорту.

"Ја мислим да глава долази као глазура на крају, пре свега морате бити физички, технички и тактички потковани, па тек онда и исправне главе. Али да, она прави разлику и можемо то видети на тениским мечевима, јер је то индивидуални спорт и то видимо како то Новак ради. Кад год мислимо да је на провалији, он се врати и победи и зато је он то што јесте", закључио је Герић.