Читај ми!

Златни српски спортисти се вратили – Милица, Тијана и Микец донели медаље у Београд

Освајачи олимпијских медаља на Играма у Токију – таеквондисткиње Милица Мандић и Тијана Богдановић, као и стрелац Дамир Микец, допутовали су у четвртак ујутру у Београд. Донели су своје медаље и емоцију поделили са великим бројем новинара. Милица Мандић наговестила је крај каријере, док су Тијана Богдановић и Дамир Микец, заједно са својим тренерима, спремни за нови олимпијски циклус који ће бити завршен Играма у Паризу 2024.

Освајаче олимпијског злата, сребра и бронзе на београдском аеродрому дочекали су родбина, пријатељи, представници савеза и клубова уз овације, аплаузе, балоне, српске заставе и музику.

Дочекао их је и министар спорта Вања Удовичић, као и многобројни представници медија.

"Мени је све толико познато и толико страно. Ово су ми треће Олимпијске игре, нико никада није освојио злато после девет година", почела је Милица Мандић.

"Ми смо веровали и борили се за то. Емоције се још нису слегле, не могу да верујем да сам ја носилац два олимпијска злата."

Њена наследница Тијана Богдановић додала  је да је веома срећна због бронзе у Токију.

"Свесна јер, када смо кретали, знали смо величину и значај турнира на који смо отишли. Срећна сам и задовољна због бронзе, то је велики успех и мислим да сви треба да будемо поносни", казала је Тијана Богдановић.

Она је турнир започела поразом у првом колу, али се вратила и у репесажу стигла до новог одличја.

"Наравно да ми се свет срушио када сам изгубила прву борбу, али сам имала времена да се исплачем и наставим даље. Срећна сам због ове бронзе и што имам медаље са своја прва два учешћа на Олимпијским играма", додала је Богдановићева.

Дамир Микец је у стрељаштву "пробио лед" и донео прву медаљу Србији у Токију – и то сребрну.

"Неизмерно сам срећан, али још нисам скроз свестан. Мојим колегиницама је ово већ нормално, али ја сам сада добио част да носим ову медаљу. Могли сте да прочитате, само ово ми је фалило. Почаствован сам што сам комплетирао медаље са свих великих такмичења и борилишта. Част ми је што сам део овог спорта који доноси олимпијске медаље још од Сеула 1988, са малом паузом у Рију. Надам се да нам то нисте замерили", навео је Дамир.

"Сада смо на четири медаље, ми одавде сада навијамо за њих. Били смо близу још једне у миксу са Зораном (Аруновић), то оставља горак укус. Надам се да ће ме у наредним данима "пукнути у главу" колико је ово велики успех. Даћу све од себе да се квалификујем за Париз. Позивам Милицу да то исто учини."

Прво питање било је упућено Милици Мандић и њеној одлуци да заврши каријеру након ових Олимпијских игара.

"Знала сам да ће ову тему неко да покрене, хвала, Дамире. Наравно да се осећам на врхунцу каријере, нисам очекивала да ћу бити носилац два олимпијска злата. Нисам спремна за нови олимпијски циклус, тада ћу имати 33-34 године, што није мало, посебно за жену у спорту. Мислим да је сада право време за једну паузу", одговорила је Милица.

Све троје сагласили су се да су олимпијски дух и дружење са свим српским спортистима донели много нашем тиму и да је то разлог успеха.

Много им је значила подршка коју су пружали једни другима, док је тренер таеквондисткиња Драган Јовић истакао да ће "у Паризу освојити и таеквондо, стрељаштво, али и брејкденс", који ће од 2024. бити део олимпијског програма.