Читај ми!

Адриана Вилагош: У Минхен идем по нови лични рекорд

Атлетска репрезентација Србије враћа се из Калија, после великог успеха на Светском првенству за јуниоре, где је нашу земљу представљало 12 такмичара, а освојили смо злато и бронзу.

На путу ка кући део српске експедиције преседао је у Амстердаму чекајући лет, што је био добар тренутак да за програм Радио Београда поразговарамо са члановима наше делегације, коју предводи селектор репрезентације Един Зуковић.

"После дужег путовања, преседамо у Амстердаму и чекамо следећи лет. У Калију смо одлично прошли. Адриана је успела да одбрани титулу светског шампиона освојену прошле године у Наиробију. Била је доминантна, показала је да је спремна за велике даљине. Бацила је свој лични рекорд и рекорд шампионата."

"Презадовољни смо и са Ангелином Топић која је освојила бронзу, а ове године постала је и шампионка Европе за млађе јуниорке у Јерусалиму. О каквом се таленту ради сведочи и чињеница да је очекује још једно Светско првенство за две године у млађим категоријама", рекао је Зуковић у уводном делу разговора.

Поред освајачица медаља, још двоје спортиста заслужило је све похвале селектора.

"Имали смо још два финала. Поносан сам на све спортисте, а посебно на финалисте - Богдана Видојковића (110м препоне) и Зорану Рокавец (скок увис). Зорана је била међу атлетичаркама које су отроване храном. Успела је да превазиђе све проблеме и заузме десето место. Као екипа, издигли смо се изнад свега, а посебно бих похвалио Ангелину Топић, која је освојила бронзу упркос здравственим тегобама."

"Део стручног штаба који је предводио наше атлетске звезде у настајању, био је и прослављени Драгутин Топић. Популарни ,"Топ'' је био изнервиран пруженим условима нашим спортистима, из разлога што су утицали на њихово здравље. Ипак, успео је да психички оспособи своје чланове групе за успешну завршницу првенства, међу којима је била и Ангелина Топић, његова ћерка и освајачица бронзе у Колумбији", каже селектор Зуковић и додаје:

"Враћамо се из Калија у две групе. Ја предводим прву која је раније завршила такмичење, а Драгутин као тренер предводи другу, која ће нам се касније прикључити у Београду. У тој другој је и наша Ангелина, за коју тврдим да је била спремна и за боље резултате, самим тим и сјајнија одличја. Сребро јој је замало измакло! Сигурно у наредном периоду можемо очекивати још боље наступе од Ангелине."

Најбоља светска бацачица копља међу јуниоркама је Адриана Вилагош. Она је одбранила титулу освојену прошле године у Наиробију, а селектор Зуковић од овог бисера српске атлетике на предстојећем првенству Европе за сениоре очекује пласман у финале. Своје утиске за Радио Београд после злата, са аеродрома у Амстердаму поделила је и сама Адриана.

"Јако сам срећна што сам успела да обраним титулу у Калију и што сам два пута пребацила лични рекорд, па и рекорд шампионата! Ово ми је једна од најдражих медаља. Ипак ми је најдраже прво злато, оно из Наиробија где сам победила у јачој конкуренцији. Видевши конкуренцију, знала сам да ћу овај пут са даљином од око 61.60 метара моћи да победим. Кали је егзотично место, па ме је то додатно мотивисало и појачало добар утисак о самом такмичењу", каже Адриана.

"Европско првенство у Минхену ће ми бити прво велико сениорско такмичење, отићи ћу тамо без оптерећења. Циљ ми је стицање неопходног искуства. Немам неке зацртане циљеве, али желим да можда поправим свој лични рекорд", завршила је златна бацачица копља Адриана Вилагош.

На предстојећем атлетсксом Европском првенству за сениоре у Минхену од 11. до 21. августа, Србију ће представљати укупно 14 спортиста, међу којима су и наше две освајачице медаља са јуниорског Мундијала у Колумбији.