Кинези у априлу трче виртуелни Београдски маратон

Београдски маратон биће трчан у Kини, у недељу 26.04.2020, као "33rd Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live".

Овогодишњи 33. Београдски маратон требало је да се одржи 26.04.2020. године, као квалификациони маратон за Светско мастерс маратонско првенство 2021. у оквиру World Marathon Majors Серије којој припадају највећи светски маратони Њујоршки, Берлински, Чикашки, Бостонски, Токијски и Лондонски, наводи се у саопштењу организатора.

Због проглашења светске пандемије проузроковане вирусом ковид-19, такође поштујући донете мере Владе Републике Србије у циљу заштите становништва Србије од пандемије, а по договору са представницима града Београда, Београдски маратон је још 12.03.2020. донео одлуку да, овај највећи и најзначајнији традиционални међународни спортски догађај у Србији, одложи за 18.10.2020. године.

Ипак, пријатељима из Кине омогућено је да учествују у виртуелној трци, која ће бити организована 26. априла.

За овогодишњи 33. Београдски маратон, још у децембру месецу 2019. године, било је пријављено учешће преко 250 кинеских тркача и готово исто толико њихових пратилаца и пријатеља, што је чинило групу од преко 500 учесника и гостију из Kине на 33. Београдском маратону - а то би била највећа, спортско-туристичка самоплатежна група из Kине икада у Србији, у било ком поводу.

Kинеска тркачка заједница, иначе најбројнија на свету, није желела да се помири са овом ситуацијом и бројни тркачки клубови, организатори маратона, специјализовани туроператори и појединци - а међу њима и неке познате кинеске личности, објединили су се у идеји да 33. Београдски маратон ипак трче, у оригиналном термину, 26.04.2020. године, као виртуалну трку "33rd Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live", а као знак подршке Београдском маратону, Београду и Србији и знак солидарности са свим грађанина Србије у овој, за обе земље, изузетно тешкој ситуацији.

Пријављивање за виртуално учешће на 33. Београдском маратону почело је у четвртак на специјално припремљеној тркачкој електронској платформи и већ у првих сат времена пријављено је преко 1.500 будућих учесника. 

С обзиром да је у Kини још увек на снази забрана масовног окупљања, као и масовног заједничког трчања - овогодишњи 33. Београдски маратон биће трчан тако што ће сваки пријављени учесник, са територије целе НР Kине, самостално трчати своју трку, која може бити и краћа од маратона. Дистанца ће бити праћена и евидентирана, а сваки учесник ће, као подсећање на учествовање у овом јединственом догађају, добити и посебно дизајнирану двојезичну електронску диплому.

Посебан знак подршке је и одлука да сваки кинески учесник виртуалног 33. Београдског маратона, приликом пријављивања за овај догађај уплати и симболичну стартнину, а тај износ ће бити прослеђен као хуманитарна подршка Републици Србији у борби против ковид-19, кажи и организацији Београдског маратона.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво