Ни небо није више граница - млади Швеђанин срушио светски рекорд у скоку мотком

Двадесетогодишњи Швеђанин Арманд "Мондо" Дуплантис оборио је светски дворански рекорд у скоку мотком.

Он је у суботу у пољском Торуну прескочио 6.17м, чиме је, за један центиметар, надмашио Реноа Лавиленија.

Легендарни Сергеј Бубка је 21 годину држао рекорд (6.15), док га није Лавилени оборио 2014. године.

Дуплантис, који потиче из спортске породице, од малих ногу тренира са оцем а недавно је најавио да ће оборити светски рекорд. 

Он је рођен и одрастао у Сједињеним Америчким Државама, али је 2015. године одлучио да се такмичи под шведском заставом, одакле му је мајка.

Амерички медији су писали да је млади "Мондо" тако одлучио јер је процес добијања олимпијске визе далеко лакши него у САД.

Да би се квалификовао за Олимпијске игре под заставом САД, он би морао да заузме једно од три водећа места на проби, односно турниру у јуну. То значи да би једна грешка могла скупо да га кошта. Конкретно - коштала би га четири године чекања.

Лакша је процедура за добијање олимпијске визе под заставом Шведске, пошто се одлука о пласману не доноси на основу једног наступа, односно турнира.

Нова светска звезда атлетике биће фаворит на предстојећим Играма у Токију, а тамо би могао да, још једним небеским скоком, нападне сопствени рекорд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво