Случај Семења – успоравање "чуда природе"

Допинг као савремени проблем врхунског спорта можда је највише погађао атлетику. Ипак, ситуација у којој се нашла Кастер Семења уздрмала је јавност и изазвала несугласице у свету, јер нема никакве везе са коришћењем недозвољених супстанци. Проблем је настао у томе што она има природно повишен ниво тестостерона.

Правилник о подобности за женску класификацију Светске атлетске федерације покренуо је судски поступак у којем је главна мета Кастер Семења.

Јужноафриканка (28) је због својих резултата на 800 метара већ дуго под лупом. Сматра се да је две златне медаље са Олимпијских игара и три светска првенства освојила због природно повишеног нивоа тестостерона.

Да би наставила каријеру мораће да смањује своју хормоналну вредност. Више од 50 одсто спортиста током године који су били позитивни на допинг контроли, уносили су тестостерон. О њима се мање прича него о Семењи, која се не допингује.

Знате ли која жена последњих осам година осваја злато на 800 метара? Кастер Семења. Знате ли ко може да је победи? Нико! Рођена је са више тестостерона од просечне жене, што јој даје много већу физичку снагу. Томе на пут је стала Светска атлетска федерација – од Семење траже да смањи природно висок ниво мушких хормона.

"Оног тренутка када се она појавила 2009. године на такмичењима поново се актуелизовало питање провере полова спортиста који се такмиче у атлетици, које је било укинуто 1999. године", рекла је Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Србије.

Генерални директор Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић сматра да је то требало раније да буде усвојено. "Поред малих екрана сви смо сведоци да неке девојке под знаком питања не делују баш као девојке, већ више делују као дечаци", каже Бранковић.

Тачна вредност тестостерона Кастер Семење није познат, али се претпоставља да је бар три пута већа од нормалне вредности за жену.

"Референтна вредност за жену је од 0,12 до 1,79, а за мушкарце је то од 7 до 29 наномола по литру крви", истакла је Милица Вукашиновић Весић.

Суд за Спортску арбитражу у Лозани каже да су захтеви Светске атлетске федерације дискриминишући, али да је оваква одлука била неопходна да би се постигла равноправност.

"Верујем да ћемо на овај легалан начин успети да елиминишемо оне који би желели да атлетику изврну и да је учине прљавим спортом", закључио је Слободан Бранковић.

Милица Вукашиновић Весић, пак, мисли да је та одлука дискриминишућа. "Кастер Семења је особа женског пола. Ви некоме наређујете да смањује и утиче на свој ниво тестостерона, за који она није крива", истакла је Вукашиновић Весићева.

"Атлетска федерација је након тога рекла да она може да се такмичи или у мушкој конкуренцији у дисциплинама у којима жели да се такмичи или да примени терапију да би се тестостерон смањио или да промени дисциплину", објаснила је директорка Антидопинг агенције Србије.

Семења каже да нико не сме бити осуђуван зато што је чудо природе. Неколико дана пре него што је званично донета одлука да ће морати да смањује ниво тестостерона, Јужноафриканка је поставила рекорд митинга у Дохи на 800 метара.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Od svih, Brankovic

Pa ti nekome da pricas o izvrtanju atletike. Sto si onda izvrtao svoj rezultat na 100 metara. Na svetskoj federaciji i na evropskoj pise regularan, samo u Srbiji pise 10,33 a svi znaju kako je to istrcano...

(четвртак, 23. мај 2019, 08:50) - Popaj [нерегистровани]

licemerije

Da li je ceo svet slep i gluv na ovu odluku. Pa ovo ne da je diskriminacija nego primer za udzbenike .
Ono sto joj je Bog i priroda dala neko se usudio da podastava i ogranicava.
Ovo je presedan u istoriji sporta

(четвртак, 23. мај 2019, 08:41) - Rada [нерегистровани]

Ako joj je to priroda dala

ne vidim kako iko SME da pomisli da joj to veštački uskraćuje. Ako to prođe, šta je sledeći korak? da možda dugonogim trkačima malo skratimo noge na standardnu dužinu pa da svi imaju jednake uslove takmičenja? Hoćemo li namerno nagrđivati lepe ljude da ružni ne pate ? Da li je krajnji korak da one suviše pametne zaglupimo da ne bi kod glupih izazivali komplekse? Atletska federacija bi trebalo da se više bavi pravim dopingom a ne onim što je dar od boga.

(четвртак, 23. мај 2019, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Semenja

Semenja, tvoj najveći problem što nisi Amerikanka!

(четвртак, 23. мај 2019, 02:35) - anonymous [нерегистровани]

Moralna dilema

Ovo je jedna klasična moralna dilema, ako stvar pogledamo iz perspektive roda, ako je ona žensko ( ne da se oseća kao žena) , odnosno ima sve karakteristike prirodnog ženskog pola, onda povišeni nivo testosterona nju čini čudom prirode, i ne treba od nje tražiti da svoje ,,nadljudske" sposobni umanjuje. Međutim, ako posmatrao sa sportske strane, ravnopravnost i ista pravila za sve su jednostavno jedinstvena polazna tacka. Bilo bi neumesno zahtevati od ostalih sportistkinja u disciplini da ne uzimaju doping sredstva ako neka sportistkinja već ima prednosti bez obzira na nacin na koji je do te prednosti došla. Dakle, ako pogledamo ljudski aspekt, onda da, odluka je diskriminisuca, medjutim ako pogledamo sportski aspekt odluka uvodi ravnopravnost. Ne znam na koju stranu nih prevagnuo, verovatnu na ovu sportsku, s obzirom da je sport izbor a ne prirodni ili urođeni aspekt života.

(четвртак, 23. мај 2019, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Ona je rodjena kao musko i ne treba da se takmici sa zenama i pravi od nas bud..e.