Бранковић о Београдском маратону: Једна лепа прича отишла у погрешном правцу

Директор Атлетског савеза Србије (АСС) Слободан Бранковић потврдио је да је Београдски маратон "избрисан" из календара Европске атлетске федерације због дуговања према учесницима и констатовао да је штета што је једна лепа прича отишла у контра правцу.

"Прво да кажем да овде нема никаквог преотимања јер сам чуо и такве приче. Као по обичају, мора неко споља да утиче, да бисмо ми 'мућнули' и решили проблем. Једна лепа прича која је требало да служи за промоцију Београда и Србије отишла је у контра правцу. То је све документовано, дописи су стигли на адресу Београдског маратона, као и у АСС и Светску федерацију (ИААФ). Ми као федерација можемо евентуално да посредујемо", рекао је Бранковић Танјугу.

Према његовим речима, Европска асоцијација је опет, на неки начин, дала шансу организаторима Београдског маратона да се "извуку" из непријатне ситуације тиме што је дала рок до краја године за исплату дуговања.

"Не знам колика су дуговања, али за све ове године добијао сам разне дописе од менаџера, мејлове, могу да кажем да има и потраживања из неког периода из 2003. године, али за мене је фрапантно што има и из 2016. године. Наставља се нака чудна пракса, а Град све време улаже новац, до 2016. је и Министарство омладине и спорта помагало. Овде заиста имамо озбиљну проблематику."

Бранковић је истакао да су из приватне фирме "Београдски маратон" и ове године организовали трку, упркос брисању из календара, а потом најавио Serbia City marathon за новембар у организацији Атлетског савеза.

"Ми ћемо организовати Serbia City marathon и биће традиционално у првој недељи новембра. Трчаће се на Новом Београду, стаза је равна, биће једна од најбржих. Календар у Европској асоцијацији се прави у октобру, до 1. септембра се шаљу пријаве такмичења. Ми смо добили да у календар више не стављамо Београдски маратон јер су одузети сертификати за безбедност и квалитет. Зато и није било странаца ове године, али опет, није немогуће да имамо два маратона, не бисмо били први такав град. Уосталом, Београдски маратон ни ове године није био у календару европске атлетике, па је одржан", констатовао је Бранковић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 24. апр 2018, 02:36) - Никола [нерегистровани]

Боље два него један.

Па боље да имамо два маратона годишње, него један. Један да се зна победник а други да победник првог маратона, неколико месеци касније, трчи почасни круг. Тако је боље за њега него одмах наког завршетка првог маратона, неби издржао.

(понедељак, 23. апр 2018, 20:09) - Čukić [нерегистровани]

lepo ime

Povodom predloga za novu trku mislim da je i te kako dobrodošla. Ime je pun pogodak jer bi mogao da se lokacijski menja, ako sam dobro razumeo... da ne bude samo na NBG. Recimo da se trci između dva grada gde je razdaljina do 40 km ili opet u jednom gradu u nekoliko krugova.

(понедељак, 23. апр 2018, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Beograd 2

A za Beogradski maraton, zaista, sramota, niko za sve ove godine da resi to elementarno pitanje, a novac se dobija i od grada i od drzave.

(понедељак, 23. апр 2018, 17:36) - anonymous [нерегистровани]

Beograd

Samo napred, od Srbije ce zaista i ostati samo Serbia City.

(понедељак, 23. апр 2018, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Pravnik

Mi hocemo da jedemo iz busnog lonca. Bg maraton je stvarno jedan prelepi spektakl ali mi ekonomski ne mozemo to da ispratimo.