Читај ми!

Финале без фаворита, Србија брани злато на Светском првенству

Одбојкашице Србије бране светско злато у утакмици с Бразилом. Србија игра друго узастoпно финале, а Бразил ће се први пут после 12 година борити за титулу најбоље репрезентације света у женској одбојци. Директан пренос меча је у 20 часова на нашем Првом програму, стрим је на РТС Планети (само за посетиоце из Србије). Ток сусрета пратите на нашем порталу.

Србија је једина репрезентација која је у последњих седам година била међу четири најбоље селекције на највећим турнирима – од Европског првенства 2015. године, Олимпијских игара у Токију до великог финала Светског првенства које се одржава у Холандији и Пољској.

Одбојкашице су низале успехе почевши од бронзе на Европском првенству 2015, затим су освојиле сребро на Олимпијским играма 2016, злато на континенталном шампионату 2017, злато на Светском првенству 2018, злато на Европском првенству 2019, бронзу на Олимпијским играма 2021. године. Последња у низу медаља је сребро на Европском шампионату 2021. године.

Успеси женске одбојкашке репрезентације показују пре свега континуитет, љубав, пожртвованост и стручност у националној женској одбојкашкој репрезентацији Србије.

Финале без фаворита

Финале Светског првенства у холандском Апелдорну између репрезентације Србије и Бразила је утакмица без фаворита. 

Србија нема изгубљени меч на турниру, а са друге стране Бразилке су у завршници такмичења подизале форму и у полуфиналу савладале фаворизовану Италију.

Након 12 година женска одбојкашка репрезентација Бразила биће опет у прилици да освоји Светско првенство, на том путу последња и највећа препрека им је репрезентација Србије.

Бразил је једна од ретких репрезентација против које Србија у последњих десет утакмица има негативан скор. 

Наиме, од лета 2017. до текуће године Бразил је савладао Србију чак девет пута на великим такмичењима.

Утакмица финала Светског првенства у одбојци за жене игра се у Апелдорну од 20.00 часова.

Нови селектор за нове подвиге 

Пре годину дана са места селектора женске одбојкашке репрезентације Србије отишао је Зоран Терзић. На тој позицији био је од 2002. до 2021. године и допринос који је он са стручним тимом донео репрезентацији је немерљив.

Генерације одбојкашица у националној селекцији су се мењале, али је континуитет, између осталих, понајвише захваљујући Терзићу опстајао, а ниво игре је подигнут до највише лествице.

Уместо Зорана Терзића на селекторско место изабран је Италијан Данијеле Сантарели.

Новом селектору женске одбојкашке репрезентације Србије ово ће бити прво финале Светског првенства, а друго узастoпно рeпрезентацији коју предводи.

Под Сантарелијем, према ономе што смо имали прилике да видимо на Светском првенству, женска одбојкашка репрезентација Србије делује прецизно, мирно и офанзивно.

Противничким екипама се не оставља ни најмањи простор за наметање њиховог темпа игре.

Пут до финала 

Одбојкашице Србије су у полуфиналу савладале репрезентацију САД-а 3:1. Утакмица није било високог интензитета, али се примећивала напетост на обе стране током целог меча, јер је улог био велики - финале. 

Србија је том победом убележила и други тријумф над Америком, први пут у групној фази, а други у полуфиналу.

Једна од најтежих противника репрезентацији Србије на путу до финала била је Пољска.

Као и са САД и над Пољакињама је Србија била два пута боља. У групној фази и у четвртфиналу.  

Пољска је са четвртог места из Групе Ф дошла на мегдан актуелним светским шампионкама.

Пољакиње су у четвртфиналу биле озбиљнији противник него у групи. Први меч елиминационе фазе је био пун узбуђења и преокрета. У Лођу, пред пуним трибинама, домаћин је играо добру утакмицу која је решена након пет одиграних сетова. 

Стабилност, мирноћа и искуство селекције Србије биле су најприметније у последњем делу утакмице, када је Пољска имала предност од два поена (11:9) у завршници. Међутим, екипа предвођена Тијаном Бошковић, капитеном репрезентације је успела да преокрене резултат у своју користи.

Женска одбојкашка репрезентација Србије одбрану светског злата је почела у Холандији у Групи Ц, победом против Канаде, резултатом 3:0.

Прве изгубљене сетове и један од најтежих мечева на турниру одбојкашице Србије одиграле су против селекције Бугарске. Након велике борбе изабранице селектора Сантарелија су ипак победиле, 3:2.

У наставку Групе Ц Србија је низала победе са максималним резултатом 3:0 против Немачке, Казахстана и репрезентације САД. 

Другу рунду такмичења у новоформираној Групи Ф селекција Србије је успешно реализовала, без иједног изгубљеног сета против Тајланда, Доминиканске Републике и Турске.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се