"Плава чета" је пре 19 година покорила Европу

Мушка сениорска репрезентација Југославија је 16. септембра 2001. у Острави, у Чешкој, освојила прву титулу првака Европе. На исти дан пре 25 година, у Атини 1995. отворена је нова страница наше одбојке бронзаном медаљом освојеном на ЕП у Грчкој.

Југославија је у Остраву стигла као Олимпијски победник из Сиднеја 2000. и до злата је стигла на импресиван начин, баш као и у Аустралији годину дана раније.

Поново су савладане Русија и Италија у полуфиналу и финалу, само сада обрнутим редом, са идентичним резултатима 3:0.

За Југославију су играли Рајко Јокановић, Горан Марић, Един Шкорић, Слободан Бошкан, Ђула Мештер, Васа Мијић, Никола Грбић, Владимир Грбић, Андрија Герић, Горан Вујевић, Иван Миљковић и Игор Вушуровић.

Селектор је био Зоран Гајић, а Александар Боричић, тадашњи председник ОСЈ, био је вођа делегације.

"Плава чета" је на том шампионату добила и неколико индивидуалних признања.
Коректор Иван Миљковић проглашен је за најбољег играча (МВП) и најбољег поентера, Васа Мијић за најбољег играча у одбрани, а Никола Грбић био је најбољи техничар Европског првенства.

На Европском првенству у Атини 1995. Југославија је освојила трећу бронзану медаљу на првенствима Европе, прву после 1979. у Паризу.

Уједно, медаља из Грчке је била прва у низу најсјајнијх одличја са европских и светских првенстава, Олимпијских игара, светских купова и Светске лиге.

У полуфиналу у Атини, Југославија је поражена од Италије, актуелног светског првака, да би потом у мечу за бронзану медаљу савладала Бугарску експресно, за само 58 минута игре, препустивши ривалу само 14 поена.

Репрезентација је септембра 2011. у Бечу освојила своје друго европско злато, под именом Србија. 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво