Хуго Гаспар, одбојкашки дрес заменио докторским мантилом

Хуго Гаспар провео је протеклих неколико сезона комбинујући медицинску и одбојкашку каријеру, али након избијања коронавируса приоритет је дао свом послу као лекар у породичној клинци Травеса да Суд у Лисабону.

"Сада сам само доктор, 200% лекар", рекао је он за португалски лист Диарио де Нотициас.

Капитен Бенфике и португалски репрезентативац признаје да његов рад у борби против КОВИД-19 значи да ће требати да буде удаљен од породице "наредне три или четири недеље", а већ је завршио 14-дневни карантински период јер су двојица његових колага била позитивна на коронавирус.

Португалска лига суспендована је почетком марта са Бенфиком на врху табеле. Њихова последња победа била је над Калдасом резултатом 3:1, али као и многи спортови и лиге широм света, нејасно је када би могли да заврше сезону.

"Свака брига је сада покушај да се обузда ова епидемија, јер би у супротном жртве могле бити огромне", рекао је Гаспар. "Бићемо на линији фронта. Како се ситуација компликује, сигурно ће бити још већа потражња за лекарима и здравственим особљем."

"Ниједна земља није припремљена за епидемију ове величине. Ниједна земља није мислила да ће стићи снагом којом је стигла."

Пре избијања пандемије, 37-годишњи Гаспар је уравнотежио тренинг са послом лекара на коме је проводио од 40 до 48 сати недељно. То га није спречило да са великим успехом ужива у одбојкашкој каријери.

Гаспар је једну сезону играо у Италији за Сисли Тревизу, пре него што се вратио у Португал како би играо за Виторију са којом је освојио португалску лигу и Куп. У Бенфику је прешао 2010. године и од тада је освојио неколико трофеја - лигашке титуле и трофеје португалског Купа.

Он је главни ослонац у репрезентацији Португалије од његовог међународног дебија 2002. године и био је део селекција које су на Светском првенству у Аргентини 2002. заузели осмо место, а били су пети у Светској лиги 2005. године.

Португалија је ове године требало да игра на ФИВБ одбојкашком купу, што је значи да је Гаспар дао све од себе да одржи кондицију током периода изолације код куће.

"Посветили смо барем сат времена дневно физичким вежбањима код куће", рекао је. "У мом случају, као спортиста, морам да будем опрезан."

"Већ сам се прилично бринуо код куће, посебно одржавајући максималну хигијену и поштујући све препоруке."

Остаје нејасно када ће Гаспар, његови саиграчи и спортисти широм света моћи да се врате тренинзима и такмичењима.

Без обзира на то, многи клубови су одиграли своју улогу у помагању у борби против коронавируса, а Бенфика је донирала милион евра.

"Бенфика је можда највећа институција у Португалији и ови пројекти и иницијативе треба да се похвале", рекао је Гаспар.

"Тренутно нам је најпотребнија грађанска свест, како би се на најбољи начин суочили са овом претњом. Ја ћу бити на челу, помажући свима којима је потрбно, често са страхом да моја породица код куће чека мој сигуран повратак."

"Желео бих да пошаљем поруку подршке и јединства, и сигуран сам да ће све проћи и да ћемо ускоро сви заједно да прославимо победу против ове епидемије, коју ћемо без сумње победити", закључио је Гаспар.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво