Читај ми!

Новаку у част

Тениски турнир Роџерс куп почеће свечаностима у част првог тенисера света Новака Ђоковића, а све ће се догодити на специјалној церемонији коју на главном терену у понедељак, 8. августа приређује Асоцијација тениских професионалаца.

Новак је на првом месту светске ранг-листе 4. јула сменио Рафаела Надала који је на том месту био од 7. јуна прошле године.

Директор турнира Ежен Лапјер изјавио је да је одушевљен што ће Ђоковић прославити водећу позицију баш у Монтреалу.

"Он је овде први пут целом свету показао свој раскошни таленат 2007. године, победивши тада водећу тројку: Федерера, Надала и Родика и освојивши Роџерс куп. Његови овогодишњи задивљујући резултати сврстали су га у ред великих шампиона", закључио је Лапјер у изјави објављеној на званичном сајту турнира.

У посебној сали за високе званице, организатор такмичења Тенис Канада, захваљујући иницијативи и уметничком раду једне Канађанке српског порекла, приредиће у понедељак свечаност каква досад никада није приређивана на АТП турнирима.

Академска сликарка из Монтреала Марина Гавански-Зисис поклониће Новаку велику уметничку слику, његов портрет, који је сама насликала техником уља на платну.  Биће то други портрет, после Теслиног, који је Марина Гавански насликала у серији великана који су прославили српски народ у матици и дијаспори.

"Да насликам Ђоковићев портрет подстакнута сам нарочито после његове овогодишње победе у Аустралији и изјаве да је посвећује свом народу и својој земљи. То је у многима од нас српског порекла, нарочито у емиграцији, разбудило емоције и нешто скривено дуже времена, уплашено и потиштено у нама, претворило у радост и понос", изјавила је Марина Гавански.

Она је рекла да Ђоковића није сликала само из родољубивих разлога, већ зато што из њега као играча-спортисте и младог човека зрачи позитивна енергија која инспирише и уметника.

Марина Гавански од детињства живи у Канади, али је Академију ликовних уметности завршила у Београду. Дипломском изложбом 1979. освојила је Октобарску награду Београда.

Свечаности предаје Ђоковићевог портрета присуствоваће и амбасадор Србије у Канади Зоран Вељић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи